Să trăim ca-n Europa!

Decizie istorică la Madrid: Guvernul spaniol a declanșat procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei și organizarea de alegeri regionale

Decizie istorică la Madrid: Guvernul spaniol a declanșat procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei și organizarea de alegeri regionale

21/10/2017
|
0 Comments
|

Spania a declanșat sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituției, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a amenințat că parlamentul regional ar putea să voteze o declarație oficială de independență dacă Madridul nu acceptă să poarte negocieri.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă decizia guvernului său de a declanșa articolul 155, marcând astfel o acțiune fără precedent de suspendare a independenței Cataloniei, informează Deutsche Welle. Mai mult, șeful guvernului spaniol a anunțat organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central.
”Nu a fost dorința sau intenția noastră. Nu a fost niciodată”, a spus Rajoy. ”Guvernul a acționat cu prudență. Avem senzația că cineva și-a dorit ca noi să ajungem aici”, a punctat premierul spaniol într-o serie de mesaje pe Twitter.

Pasul, fără precedent de la reinstaurarea democrației în 1975, de confiscare a puterilor de la guvernul separatist Cataluniei a venit după ce președintele catalan Carles Puigdemont, la începutul acestei luni, a solicitat mandatul de a declara independență.

Măsurile trebuie aprobate acum de Senat, votul fiind programat pentru 27 octombrie.

Guvernul spaniol anunțase încă de joi că va continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei prevăzută la articolul 155 din Constituție, estimând că liderul separatist nu a reinstalat ordinea în regiune, ci a agravat și mai mult o criză care amenință stabilitatea Spaniei.

De altfel, Guvernul spaniol și opoziția socialistă (PSOE) au convenit ca în ianuarie 2018 să fie organizate alegeri regionale în Catalonia, în cadrul setului de măsuri extraordinare menite să impună temporar administrarea directă a regiunii.

Sursa: caleaeuropeana.ro