Să trăim ca-n Europa!

Decis! CNA trece în subordinea Parlamentului

Decis! CNA trece în subordinea Parlamentului

22/10/2015
|
0 Comments
|

Centrul Naţional Anticorupţie se va subordona Parlamentului şi nu Guvernului, cum era până în prezent. Un proiect de lege pentru reorganizarea CNA propus de democrați a fost adoptat astăzi în două lecturi cu votul a 65 de deputați din toate fracțiunile, cu excepția deputaților PLDM, care au boicotat ședința Parlamentului.

Proiectul a fost propus de deputatul democrat Sergiu Sârbu. Astfel, potrivit noii legi, directorul CNA va putea fi numit de Parlament și va avea un mandat de cinci ani, fără posibilitatea de a putea fi numit pentru un mandat consecutiv. Totodată, proiectul prevede că potențialii șefi ai CNA nu trebuie să fi fost membru de partid, dar și să nu fi făcut agitație politică în ultimii doi ani.

În cazul unor încălcări comise în activitatea sa, directorul CNA va putea fi demis cu majoritate de voturi, la solicitarea a cel puţin 20 de deputaţi.

Votul a avut loc la scurt timp după ce fracțiunea PLDM a cerut demisia directorului CNA, Viorel Chetraru, și procurorului general, Corneliu Gurin, spunând că în caz contrar va părăsi alianța de guvernare.

De notat că Centrul Naţional Anticorupţie a intrat în subordinea Guvernului acum doi ani, după ce PLDM şi PCRM au votat un proiect de modificare a legii cu privire la CNA.

Sursa: www.moldova.org