Să trăim ca-n Europa!

De ce este Franța ținta preferată a islamiștilor

De ce este Franța ținta preferată a islamiștilor

22/11/2015
|
0 Comments
|

Intervenționismul militar, caracterul laic al societății, discriminările… Teroriștii au o listă cu mai multe cuie împotriva Franței, relatează postul de radio francez Europe 1.

Aderarea Franței la coaliția împotriva Statului Islamic, interzicerea vălului în școli și a portulului tradițional islamic feminin în spațiul public, caricaturile profetului, discriminările împotriva minorității musulmane… Militanții jihadiști avansează mai multe motive pentru a ataca Franța, ținta preferată a atacurilor lor.

„Dacă puteți ucide un necredincios american sau european, în special răii și murdarii de francezi, (…) atunci contați pe Allah și omorâți-i, indiferent cum”, spunea în septembrie 2014 un reprezentant al Statului Islamic, Abou Mohammed al-Adnani, după lansarea atacurilor în Irak ale coaliției.

Fie că au fost sau nu inspirați de acest îndemn, jihadiștii au arătat Franței o violență neobișnuită în ultimul an. În ianuarie, 17 persoane au fost ucise la Paris în atacul îndreptat împotriva redacției publicației de satiră Charlie Hebdo. În iunie, un bărbat arborând steaguri islamiste și-a decapitat șeful. Iar săptămâna trecută, o serie de atacuri în capitala Franței, dintre care unele în premieră de tip kamikaze, s-au soldat cu peste 130 de morți și mai mult de 350 de răniți.

Franța este „o țintă din cauza activităților sale antiteroriste din nordul și centrul Africii, dar și din cauza presupuselor tratamente rele și a discriminărilor orientate contra minorității musulmane din țară”, apreciază Matthew Henman, reprezentant al publicației IHS Jane’s, specializată pe probleme militare.

Armata franceză a luptat împotriva islamiștilor în Mali, susține acțiunile contra sectei nigeriene Boko Haram și a derulat în Irak 283 de operațiuni împotriva Statului Islamic de la debutul intervenței în această zonă, în septembrie 2014.

Începând cu octombrie anul acesta, Franța și-a îndreptat armele și împotriva Siriei, unde avioanele sale au derulat cinci atacuri în taberele de antrenament ale Statului Islamic ori în zona zăcămintelor petrolifere. Un martor la atacurile din 13 noiembrie de la sala de concerte Bataclan, unde mai bine de 80 de persoane au fost ucise, Pierre Janaszak, a relatat că „a auzit în mod clar (atacatorii) spunând că este vina (președintelui François) Hollande, că nu trebuia să intervină în Siria”.

Pe de altă parte, Shashank Joshi, cercetător la Royal United Services Institute din Londra, spune că „pretextele și cauzele unor astfel de atacuri sunt extrem de complexe și rareori în joc e vorba de un singur factor”. „Nu cred că Franța ar fi ocolită dacă ar pune capăt raidurilor, pentru că teroriștii ar acuza alte probleme”, a adăugat acesta, estimând că recentele atacuri de la Paris au fost, cel mai probabil, planificate înaintea operațiunilor din Siria.

În afară de acțiunile sale de pe scena internațională, Franța este atacată în mod frecvent de islamiștii radicali pentru laicitatea sa, care a determinat interzicerea vălului în școlile franceze începând cu 2004, iar apoi a portului integral pe străzi, din 2010. Viziunea sa asupra libertății de expresie, care permite critici la adresa religiilor, a adus-o de asemenea în atenția extremiștilor. Atacurile de la Charlie Hebdo, care a publicat caricaturi ale profetului Mahomed, au avut exact acest pretext.

În Franța trăiesc aproximativ cinci milioane de musulmani, aceasta fiind cea mai mare comunitate musulmană din Europa, iar un număr mare dintre ei suferă din cauza discriminării, în special la locul de muncă, potrivit unui raport recent realizat de Institutul Montaigne.

Pentru sociologul Raphaël Liogier, profesor la universitatea Sciences Po Aix, „Franța este țara în care există cele mai mari frustrări legate de această dezbatere pe tema islamului”. Liogier mai spune, referitor la criticile din lumea musulmană, că „acestea fac, mai mult decât oriunde altundeva, ca tinerii să se înroleze”.

Mulți teroriști au cetățenie… franceză, astfel că Franța livrează efective importante de jihadiști către Statul Islamic. Potrivit celor mai recente estimări oficiale, 571 de francezi sau rezidenți în Franța se află, în prezent, în Irak și Siria, 245 s-au întors din aceste țări, iar 141 au decedat. Acești combatanți sunt printre primii care fac apel la atacuri împotriva țării lor de origine în filmările de propogandă ale Statului Islamic. La fel cum jihadiștii provenind din Marea Britanie recomandă atacuri împotriva acestei țări, germanii împotriva Germaniei sau americanii împotria SUA.

Franța nu este totuși singurul stat care a plătit un tribut greu anul acesta: peste 200 de ruși au fost uciși pe 30 octombrie în avionul doborât în Sinai, într-un atac revendicat de Statul Islamic. Pe lista tragediilor apar și Yemen, Tunisia, Turcia și Liban.

Sursa: euroactiv.ro