Să trăim ca-n Europa!

Daniel Ioniţă: Şi în perioada de pandemie, România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova

Daniel Ioniţă: Şi în perioada de pandemie, România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova

30/11/2020
|
0 Comments
|

România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova chiar şi într-un an pandemic, care a afectat, la nivel global, economia. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii „Vector European” de la postul public de televiziune Moldova 1.

„România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. (…) Sper că şi în anul acesta, în condiţii dificile ale pandemiei, care au afectat drastic în special domeniul economic, să înregistrăm în continuare cifre frumoase. Eu sper să reuşim să depăşim şi anul acest  două miliarde de dolari americani cumulaţi, adică schimburi comerciale cumulate exporturi şi importuri. Şi asta, repet, în condiţiile dificile ale unui an care a afectat la nivel global relaţiile economice”, a declarat Daniel Ioniţă.

Potrivit ambasadorului României la Chişinău, rezultatele în acest domeniu au fost obţinute graţie implementării mai multor acţiuni, între care Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb dintre România şi Uniunea Europeană, România fiind stat membru al UE şi principala destinaţie a mărfurilor din Republica Moldova.

„Evident că toate aceste chestiuni au contribuit la marcarea acestor rezultate frumoase şi îmbucurătoare. Cred că este foarte important să valorizăm în continuare faptul că vorbim aceeaşi limbă, suntem parte a aceleiaşi comunităţi de tradiţii, de istorie. Ne înţelegem natural, dacă vreţi. Ori această înţelegere naturală a fost translatată şi către mediul de afaceri”, a mai declarat Excelenţa Sa, Daniel Ioniţă.

Potrivit ambasadorului român, în jur de 5 700 de companii din Republica Moldova s-au înregistrat în România, iar alte peste 1 800 de companii cu capital din România sunt înregistrate în Republica Moldova.

„Toate aceste chestiuni sunt menite să contribuie de o manieră corectă, de o manieră transparentă şi eficientă la îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, pentru că toate aceste companii înseamnă până la urmă salarii şi locuri de muncă, un trai mai bun pentru cetăţenii Republicii Moldova. Sunt sute de milioane de euro pe care companiile din România le-au investit în Republica Moldova şi sunt zeci de mii de locuri de muncă pe care acestea le-au creat aici”, a menţionat Daniel Ioniţă.

Pe 1 decembrie România va sărbători Ziua Naţională. În aces an sărbătoarea va fi consemnată printr-o paradă militară la Bucureşti cu un număr restrâns de persoane.

Sursa: trm.md