Să trăim ca-n Europa!

Curtea Constituțională (CC) a validat rezultatul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie

Curtea Constituțională (CC) a validat rezultatul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie

10/12/2020
|
0 Comments
|

Curtea Constituțională (CC) a validat rezultatul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie. Hotărârea a fost pronunțată pe 10 decembrie, de către președinta instituției, Domnica Manole. Reprezentantul legal a lui Igor Dodon a solicitat amânarea ședinței, pe motiv că la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) există un dosar care vizează o declarație a Maiei Sandu care a lezat „onoarea și demnitatea lui Igor Dodon”, însă cererea a fost respinsă.

Hotărârea a fost pronunțată după aproape 2 ore de deliberări.

Din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC), la ședință, a fost prezent președintele instituției, Dorin Cimil și secretarul acesteia, Maxim Lebedinschi. Reprezentanta Maiei Sandu, Olesea Stamate, a participat și ea la ședință. Nicolae Fomov l-a reprezentat pe concurentul electoral Igor Dodon.

Nicolae Fomov a declarat că nu sunt întrunite condițiile privind începerea ședinței, din motiv că există o cauză în curs de examinare la Curtea Supremă de Justiție, care o vizează pe Maia Sandu.

„Într-un briefing de presă din 13 noiembrie, Maia Sandu a expus câteva acuzații grave în adresa concurentului său electoral. I-a prejudiciat imaginea și ar fi putut influența opțiunile alegătorilor. Pentru că s-a întâmplat în după amiaza ultimei zile de campanie, Igor Dodon nu a putut veni cu o replică, fiindcă a doua și a treia zi ar fi fost calificată drept agitație electorală”, a argumentat Fomov.

Președintele CEC Dorin Cimil și-a exprimat opinia că demersul nu este întemeiat.

Președinta CC Domnica Manole a declarat că, în ajun, Curtea Supremă de Justiție a informat Curtea Constituțională că nu există contestații nesoluționate.

Reprezentanta legală a Maiei Sandu, Olesea Stamate, a declarat că ea consideră necesară respingerea acestui demers.

După ce au deliberat timp de 20 de minute, CC a respins demersul reprezentantului legal a lui Igor Dodon.

Ulterior, președintele CEC Dorin Cimil a prezentat un raport al instituției privind desfășurarea scrutinului electoral.

***

Pe 20 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat-o învingătoare pe Maia Sandu, care a acumulat 57,75% sau 943.006 voturi. Igor Dodon a obținut 42,25% sau 690.615 voturi.

În total, au fost exprimate peste 1,6 milioane de voturi, iar peste 1,9 milioane de buletine tipărite nu au fost fost utilizate și, respectiv, au fost anulate.

În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de 40,30%.

Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

SURSA: newsmaker.md