Să trăim ca-n Europa!

Cum încearcă Europa să sperie imigranții

Cum încearcă Europa să sperie imigranții

14/08/2015
|
0 Comments
|

„Nu vă ruinați familia!” – e unul dintre mesajele cu care țările UE încearcă să țină la distanță imigranții. În țările de origine, statele europene vor transmite spoturi TV și vor afișa pancarte stradale. Intenția se adaugă la măsurile discutabile luate deja de unele țări în contextul crizei imigranților în Europa.

Ungaria construiește un gard de patru metri înălțime la granița cu Serbia. Cehia închide imigranții în lagăre. Țări precum Germania însă vor să acționeze în așa fel încât să nu mai vină imigranți pe teritoriul lor, relatează revista Spiegel.
În prima jumătate a acestui an au fost depuse în UE 400.000 de cereri de azil, dublu față de anul trecut, informează Eurostat. Nu e vorba numai despre oameni fugiți de război din state precum Siria, Afganistan sau Irak. Ci și despre imigranți din Balcani, care, deși primesc azil extrem de rar, provoacă autorităților costuri de procesare.
Germania
Poliția germană a produs un spot video în care sunt arătați imigranți din Balcani în momentul repatrierii lor. Mesajele sunt clare: promisiunile făcute de traficanți sunt false, în Germania sau alte state UE nu e deloc ușor să obțineți azil sau să câștigați bani mulți. Imaginile vor fi difuzate în Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia în limbile naționale. „Nu vă ruinați familia pentru promisiunea traficării către Germania”, avertizează autoritățile.
Nu e prima acțiune de acest fel. Ambasada Germaniei la Tirana, de exemplu, a publicat în cele mai mari șase ziare un anunț în care informa că azilul din motive economice nu este acceptat. 42% din imigranții ajunși în Germania vin din Balcani.
Elveția
Confederația încearcă o abordare mai puțin dură. Spoturile elvețiene arată grafice, desene și conțin multe informații acompaniate de mesajul că „avem nevoie de capacitățile noastre de adăpost pentru oameni care au adevărată nevoie de protecția noastră”. Țările din Balcani nu fac parte din această categorie.
Autoritățile elvețiene insistă asupra laturii de informare a campaniei lor, nicidecum nu ar fi vorba despre intimidare. Promisiunea traficanților se dorește contracarată cu informații „realiste”.
Austria
„Nimeni nu ar trebui să dea crezare traficanților, care vor numai să se îmbogățească”. Așa sună un anunț publicat de guvernul austriac în cele mai mari ziare din Kosovo. Mai mult, imigranții care ajung în Austria nu primesc nici loc de muncă, nici primă de repatriere, spune textul, care a apărut în ziare de 15 ori.
Danemarca
Țara a anunțat și ea o campanie de intimidare cu mesajul că Danemarca nu ar fi atractivă pentru imigranți. Mesajele vor fi distribuite, cu precădere, în țările care reprezintă noduri importante de tranzit pentru imigranți, precum Turcia. Pariul e că anunțurile vor avea din aceste noduri un efect de domino și că vor fi distribuite și pe rețele de socializare.
La ultimele alegeri, partidul de extremă dreapta a câștigat 21% din voturi și setează clar cursul în domeniul imigrației. Deja a fost adoptată o lege care reduce cu 45% ajutoarele pentru azilanți începând cu luna septembrie.
Marea Britanie
Deși Londra nu are o campanie în adevăratul sens al cuvântului, măsurile anunțate de guvern și declarațiile miniștrilor au efect mediatic puternic. Premierul Cameron a anunțat, de exemplu, că cei care închiriază locuințe imigranților ar putea fi pasibili chiar de închisoare. Ajutoarele pentru azilanți vor fi reduse drastic.
Ministrul de interne a declarat că „străzile Marii Britanii nu sunt placate cu aur”. Deciziile și declarațiile vin în contextul crizei imigranților din Calais, care încearcă seară de seară să ajungă în Marea Britanie prin tunelul feroviar ce trece pe sub canalul Mânecii. Londra și Parisul au primit ajutor de urgență de 266 de milioane euro pentru a face față acestei situații.

Între timp…
Criza imigranților care vor să ajungă în Europa devine mai gravă pe zi ce trece. Mii de oameni și-au pierdut viața anul acesta fie pe rutele marine, fie pe cele terestre în dorința de a găsi un viitor stabil în Europa.
În Melilla și Ceuta, exclavele spaniole din Maroc, garduri de șase metri încearcă să oprească imigranții. Ele și gazele lacrimogene și gloanțele de cauciuc care sunt folosite în mod frecvent pentru a stăvili „asaltul” imigranților asupra gardului de frontieră.
În Lampedusa, serviciile funerare sunt o industrie cu rată de creștere îngrijorătoare. Insula italiană e la doar 295km de coastele Libiei și reprezintă una din principalele destinații de trecere a Mării Mediterane. Misiunile de patrulare maritimă au fost reduse de UE, care acum vrea să acționeze chiar și cu mijloace militare pentru a opri ambarcațiunile să plece spre Italia.
La Ventimiglia, Italia, mii de imigranți africani așteaptă la frontiera cu Franța, state care le-a refuzat intrarea. Imaginile cu tabăra improvizată au făcut înconjurul lumii.
La Brennero, Italia, sute imigranți încearcă să treacă zilnic pasul montan cu trenul pe drumul către Europa de Nord.
La Traiskirchen, Austria (la sud de Viena) 4500 de imigranți sunt cazați într-un centru cu o capacitate de doar 2200 de locuri.
Pe insula Lesbos, Grecia, situația e scăpată de sub control complet. 25.000 de oameni au ajuns aici din Turcia doar în acest an. Toate insulele grecești din Marea Egee, situate la mică distanță de Turcia, sunt depășite de afluxul de imigranți.

SURSA:EurActiv.ro