Să trăim ca-n Europa!

Cum au reacţionat pieţele mondiale la victoria lui Donald Trump

Cum au reacţionat pieţele mondiale la victoria lui Donald Trump

10/11/2016
|
0 Comments
|

Pieţele mondiale au reacţionat violent la vestea că Donald Trump a câştigat alegerile din SUA: dolarul scade, aurul a crescut semnificativ, petrolul şi cuprul au scăzut, iar titlurile trezoreriei ameriane au scăzut şi cu 20 de puncte de bază.
Analiştii se aşteaptă şi la alte mişcări, asemănătoare efectului Brexit pe pieţe, după scăderea acţiunilor din zona Asia Pacific cu 3,4%, de exemplu „o baie de sânge” pe piaţa mexicană de acţiuni.
John Hardy, strateg şef la banca de investiţii Saxo crede că se apropie momentul schimbării lui Janet Yellen de la conducerea Rezervei Federale.
Aurul ar trebui să încheie sesiunea la peste 1.330 dolari/uncie, poate spre vârful de 1.375 de dolari/uncie din iulie, iar volumele de tranzacţionare sunt semnificativ mai mari decât de obicei. Preţul petrolului ar putea fi influenţat de politicile pro-petrol ale lui Donald Trump, care ar putea duce şi la o revigorare a producţiei petroliere americane.
La Bucureşti bursa a deschis în scădere cu 1,8%. Indiceel BET a deschis la 6.689 de puncte, în scădere cu 1,8% faţă de şedinţa de aseară.
Miercuri dimineaţă, indicii futures pentru indicele DOW erau în scădere cu 3,72% înainte de deschiderea sesiunii de tranzacţionare, în timp ce acţiunile asiatice au scăzut. Indicele Nikkei 225 s-a prăbuşit cu 4,74%, în timp ce Hang Seng a scăzut cu 2,77% în Hong Kong, iar indicele CSI 300 al Shanghaiului a scăzut cu 1,32%.
Preţul petrolului a scăzut extrem de puternic, cu 3,38%, şi a coborât la 43 de dolari barilul. Preţul aurului a urcat cu 3,55%, la 1,320 dolari uncia, în timp ce argintul a urcat cu 2,09%, la 18,74 dolari.
Dolarul s-a depreciat cu cu 3,37% în raport cu yenul, la 101,58 yeni/dolar, şi cu 1,82% în raport cu euro. Faţă de liră, dolarul a scăzut cu 0,97%.
Moneda mexicană s-a prăbuşit cu peste 12% faţă de dolar, aceasta fiind cea mai radicală evoluţie pe o zi din ultimele două decenii.

Sursa: eco.md