Să trăim ca-n Europa!

Criza refugiaților. Statele UE au ajuns la un acord privind acordarea a trei miliarde de euro Turciei

Criza refugiaților. Statele UE au ajuns la un acord privind acordarea a trei miliarde de euro Turciei

04/02/2016
|
0 Comments
|

Politicienii europeni au reuşit să ajungă la un compromis privind acordarea a trei miliarde de euro Turciei, care găzduieşte circa două milioane de refugiaţi sirieni. În schimb, Ankara promite să stopeze fluxul de refugiaţi către UE.

Comisia Europeană va dubla suma avansată iniţial, astfel că va contribui cu un miliard de euro, în timp ce statele membre vor oferi două miliarde de euro, conform acordul la care s-a ajuns miercuri.

Germania va avea cea mai mare contribuţie – 427,5 milioane de euro, urmată de Marea Britanie, Franţa şi Italia, cu 224,9 milioane de euro fiecare, scrie Deutsche Welle.

“De banii pe care-i oferim vor beneficia în mod direct refugiaţii sirieni din Turcia, contribuind, în special, la îmbunătăţirea accesului la educaţie şi îngrijire medicală”, a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

Acordul a venit pe fondul problemelor pe care le întâmpină Europa în gestionarea numărului mare de refugiaţi care au ajuns pe continent în 2015. Mulţi dintre cei un milion de solicitanţi de azil au ajuns, anul trecut, în Europa pe cale maritimă, din Turcia în Grecia.

Ajutorul financiar a fost promis de Comisie în noiembrie 2015, dar negocierile au stagnat, din cauza disputei privind modul în care va fi suportată nota de plată.

Italia a avut cele mai multe obiecţii privind suma care ar trebui oferită din bugetul UE şi cât control va avea Uniunea asupra cheltuirii banilor de către Ankara.

În urma unor discuţii cu cancelarul german, Angela Merkel, premierul italian, Matteo Renzi, a declarat, luni, că ţara sa “va contribui pentru a rezolva situaţia”.

În schimbul banilor, UE aşteaptă ajutor de la Turcia în reducerea numărului de refugiaţi care ajung pe continent.

Decizia de miercuri a venit cu o zi înainte de conferinţa donatorilor internaţionali pentru refugiaţii sirieni, care va avea loc la Londra. Pe lângă ajutorul acordat Turciei, UE speră să fie donatorul principal şi pentru Liban şi Iordania, ţări în care se află un număr foarte mare în refugiaţi sirieni.

“Este foarte important pentru Comisie să facă tot posibilul pentru ca refugiaţii să stea cât mai aproape de ţările lor de origine”, le-a spus, miercuri, eurodeputaţilor preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

Sursa: euroactiv.ro