Să trăim ca-n Europa!

Criza prețurilor la energie: Comisia Europeană va stimula statele UE să reducă taxele după ce România și alte țări membre au solicitat o abordare comună europeană

Criza prețurilor la energie: Comisia Europeană va stimula statele UE să reducă taxele după ce România și alte țări membre au solicitat o abordare comună europeană

12/10/2021
|
0 Comments
|

Comisia Europeană va stimula statele membre să reducă taxele pe energie şi să redistribuie profiturile rezultate de pe urma creşterii preţurilor către cei mai defavorizaţi, a declarat luni comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, în avanpremiera unui set de măsuri temporare pe care executivul european urmează să le prezinte miercuri

“Toate statele vor beneficia de această situaţie pentru că sunt multe taxe pe energie”, a declarat Thierry Breton pentru postul de radio France Inter, informează Agerpres, adăugând că Bruxelles-ul va “stimula fiecare stat să reducă aceste taxe pentru a le redistribui celor mai defavorizaţi” graţie diferitelor instrumente care stau la dispoziţia autorităților.

Criza creșterii prețurilor la energie va fi discutată la Consiliul European din 21-22 octombrie, Comisia Europeană fiind așteptată să vină în această săptămână cu ”un set de instrumente” pentru ca statele membre să poată gestiona această situație fără a încălca normele europene. Discuția din Consiliul European pe marginea acestei teme a fost solicitată insistent de președintele Klaus Iohannis, care a pledat pentru o intervenție coordonată, convergentă, la nivelul Uniunii, pentru adoptarea de măsuri active care să gestioneze problema creșterii prețurilor la energie.

Mai mult însă, poziția lui Breton vine ca urmare a faptului că Spania, Franţa, Cehia, Grecia şi România au solicitat o abordare pe cinci piloni pentru gestionarea scumpirilor la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei declarații comune: 1) o abordare comună la nivel european; 2) investigarea funcționării pieței europene a gazului; 3) Reforma pieței angro de energie electrică; 4) obținerea independenței energetice prin investiții în diversificarea aprovizionării cu energie și reducerea dependenței europene de țările exportatoare de gaze; și 5) asigurarea unui preț mai predictibil al carbonului și evitarea volatilității excesiv.

Autorităţile de la Paris ar dori o revizuire de amploare a pieţei de electricitate, în special a modului de stabilire a preţurilor, pe care îl consideră mult prea dependent de cotaţiile combustibililor fosili, în timp ce autorităţile de la Madrid propun varianta achiziţiilor în comun de gaze naturale. De altfel, Spania a fost primul stat membru care a anunțat că va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi.

Potrivit comisarului Thierry Breton, citat de Agerpres, trebuie să ne aşteptăm la “şase luni de tensiuni” şi să punem în practică instrumentele care să permită unui număr de aproximativ 36 de milioane de gospodării europene defavorizate să “traverseze această perioadă dificilă”.

Dispunem de o gamă de instrumente care va fi pusă la dispoziţia fiecărui stat şi le vom stimula să le utilizeze“, a adăugat Thierry Breton.

Evocând măsurile introduse deja de o serie de guverne, reduceri de taxe, vouchere pentru energie, ajutoare ţintite pentru cei mai defavorizaţi sau îngheţarea preţurilor, comisarul pentru piaţa internă a indicat că Executivul european va da statelor membre “posibilitatea de a reduce şi TVA”, aşa cum unele țări au anunţat deja.

În paralel, Thierry Breton a reamintit importanţa existenţei unei pieţe comune de electricitate şi a interconectării reţelelor europene dar a subliniat că acum este necesar ca toate ţările membre să lucreze împreună pentru a avea un mix energetic care să permită combaterea volatilităţii preţurilor, care se datorează parţial ponderii în creştere a energiilor regenerabile, cum este energia eoliană.

Creșterea prețurilor la energie a fost dezbătută săptămâna trecută și în plenul Parlamentului European, context în care comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat  că UE ar trebui să reacționeze într-un mod rapid și coordonat și a evidențiat măsurile aflate deja la dispoziția statelor membre pentru a ajuta gospodăriile și IMM-urile vulnerabile. De asemenea, Comisia Europeană va propune, înainte de sfârșitul anului, reformarea pieței gazelor pentru a o face mai rezistentă la creșterile de prețuri.

În spectrul mai larg al măsurilor privind care vizează pachetul “Green Deal”, mai multe țări UE, între care și Franța și România, fac apel la includerea energiei nucleare pe lista investițiilor ”verzi”.

După reuniunea informală a Consiliului European din Slovenia, Comisia Europeană s-a angajat să vină cu unele soluţii cu privire la creşterea preţurilor la energie.

SURSA: caleaeuropeană.ro