Să trăim ca-n Europa!

Crescătorii de căprine și ovine din Moldova mai informați privind normele europene de siguranță alimentară

Crescătorii de căprine și ovine din Moldova mai informați privind normele europene de siguranță alimentară

02/12/2015
|
0 Comments
|

Un grup de crescătorii de căprine și ovine, precum și reprezentanti ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din țara noastră au efectuat o vizită de documentare în Turcia, unde au luat cunostință de experiența omologilor turci privind implementarea normelor europene în domeniul siguranței alimentare. Aceștea au vizitat Centrul Internațional de Cercetări in domeniu din Lalahan, Institutul de Control Veterinar din Etlik, Direcția Generală de Agricultură din provincia Izmir, unde au luat cunoștință de tehnologiile de creștere a animalelor cornute mici. Fermierii si specialiștii din domeniu au mai vizitat și cea de-a YI Expoziție Internațională de animale și produse lactate, unde au facut schimb de experiență cu membrii Asociației Naționale a crescătorilor de căprine și ovine din Turcia.

DSC_6293

DSC_6329

Scopul acestei vizite a fost studierea organigramei asociatiilor crescătorilor de animale cornute mici, precum și să ia cunoștință de baza tehnică și practicile utilizate in Turcia la creșterea animalelor.
Vizita a fost efectuată în cadrul proiectului cu genericul «Siguranța alimentară în Țările Europei de Est» implementat de Agenția turcă TIKA.
Amintim, că Turcia este una dintre țările cu statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeana, iar incepând cu 1995, are regim de comerț liber cu comunitatea europeană.
În septembrie 2014 Republica Moldova și Turcia au semnat un Acord de Liber Schimb, care acoperă peste 9 mii de denumiri de produse ce nu vor fi supuse unor taxe şi proceduri de export de către cele două ţări.