Să trăim ca-n Europa!

COVID-19: Președintele francez Emmanuel Macron avertizează că reînchiderea frontierelor în Europa reprezintă o măsură contraproductivă: Ar fi ”absurd” să împiedicăm ”viaţa cotidiană, viaţa economică”

COVID-19: Președintele francez Emmanuel Macron avertizează că reînchiderea frontierelor în Europa reprezintă o măsură contraproductivă: Ar fi ”absurd” să împiedicăm ”viaţa cotidiană, viaţa economică”

30/08/2020
|
0 Comments
|

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a atras vineri atenția asupra unei eventuale decizii de a reînchide frontierele între țările Uniunii Europene, explicând că această măsură ar fi una contraproductivă și ineficientă împotriva creșterii numărului de noi cazuri cu COVID-19, anunță DPA și Reuters, citate de Agerpres.

De asemenea, liderul de la Palatul Elysee a militat pentru o coordonare la nivel european și pentru abordări comune cu privire la focarele locale de COVID-19.

”Închiderea frontierei între două ţări nu are niciun sens atunci când există focare, zone de circulaţie activă aşa cum le numim acum, care sunt clar identificate”, a menționat șeful statului francez în timpul unei vizite la o fabrică de medicamente.

Europa are milioane de lucrători transfrontalieri, dintre care unii călătoresc între două regiuni neafectate din ţări diferite, şi ar fi ”absurd” să împiedicăm ”viaţa cotidiană, viaţa economică”, a explicat Emmanuel Macron.

”Vom lucra în zilele următoare pentru a avansa pe acest subiect. Să nu repetăm greşelile din martie în această privinţă. Ar fi contraproductiv şi mai presus de orice este ineficient în lupta contra răspândirii virusului”, a explicat preşedintele francez.

Pe fondul creșterii numărului de noi infectări cu noul coronavirus, mai multe țări europene au decis să își închidă frontierele, fie terestre, fie aeriene, pentru a limita răspândirea COVID-19.

Astfel, Polonia a anunțat că va interzice toate zborurile din România și alte 45 de țări, începând din data de 2 septembrie, în contextul în care țara se luptă cu o creștere a numărului de infecție cu noul coronavirus.

La rândul său, Ungaria, prin vocea șefului de Cabinet al premierului Viktor Orban, a precizat vineri că își va închide frontierele pentru străini de la data de 1 septembrie pentru a limita creșterea numărului de cazuri confirmate cu noul coronavirus.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat în acest context clarificări Ungariei după ce țara vecină a anunțat că va închide frontierele pentru străini de la data de 1 septembrie pentru cel puțin o lună.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro ”Ministerul Afacerilor Externe informează ca au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conținutul deciziilor amintite și impactul acestora asupra cetățenilor români care călătoresc în Ungaria și respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum și în privința cetățenilor români, lucrători transfrontalieri. În egală măsură, a fost transmisă și solicitarea ca autoritățile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective”.

Potrivit datelor furnizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor  (ECDC), la 28 august, în Uniunea Europeană/ Spațiul Economic European și Regatul Unit au fost raportate 2.141.538 de cazuri cu COVID-19 în vreme ce 181.291 de persoane diagnosticate cu infecție COVID-19 au decedat.

SURSA: caleaeuropeana.ro