Să trăim ca-n Europa!

COVID-19: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, speră că se va produce un vaccin până la sfârșitul anului

COVID-19: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, speră că se va produce un vaccin până la sfârșitul anului

12/04/2020
|
0 Comments
|

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, speră că se va produce un vaccin până la sfârșitul anului, pentru ca cetățenii europeni să fie protejați de COVID-19.

Această declarație a fost făcută de înaltul oficial european într-un interviu acordat ediției duminicale a cotidianului german Bild, relatează Agerpres.

“Sper că vor produce un vaccin până la sfârşitul anului”, a declarat înalta oficialitate europeană pentru Bild am Sonntag, anunţând că există planuri pentru a începe în curând testele clinice, fără a oferi alte detalii.

O serie de paşi vor fi urmaţi pentru aprobarea unui vaccin şi pentru trecerea la producţia în masă. Pentru o campania rapidă de vaccinare, Uniunea Europeană a discutat deja cu producătorii pe tema capacităţilor globale de producţie, a explicat Von der Leyen.

Comisia Europeană a oferit deja un sprijin financiar de până la 80 milioane de euro companiei CureVac din Tuebingen, Germania, care dezvoltă vaccinuri înalt inovative, pentru a accelera dezvoltarea şi producerea unui vaccin împotriva coronavirusului în Europa, informează Comisia Europeană într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi comisarul pentru inovaţie, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, au discutat cu conducerea CureVac prin videoconferinţă, la care a participat şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Ambroise Fayolle.

Sprijinul financiar ar fi oferit în forma unei garanţii UE la un împrumut BEI aflat în evaluare de o sumă identică, în cadrul InnovFin, Facilitatea de finanţare în domeniul bolilor infecţioase, prin programul-cadrul Orizont 2020.

“În această criză a sănătăţii publice, este extrem de important să sprijinim cercetătorii noştri de prim rang şi companiile din domeniul tehnologiei. Suntem hotărâţi să punem la dispoziţia CureVac finanţarea necesară pentru a intensifica dezvoltarea şi producerea unui vaccin împotriva coronavirusului. Sunt mândră că avem astfel de întreprinderi precum CureVac în UE. Casa lor este aici, însă vaccinurile lor vor fi în beneficiul tuturor, atât în Europa, cât şi în afara ei”, a declarat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

În strânsă colaborare cu industria, Comisia a mobilizat până la 140 de milioane de euro în fonduri publice şi private pentru a sprijini cercetarea de urgenţă. La 6 martie, Comisia a anunţat că a selectat 17 de proiecte care implică 136 de echipe de cercetare pentru a primi o finanţare totală de 47.5 de milioane de euro din programul său de cercetare şi inovare Orizont 2020. Echipele vor lucra la elaborarea de vaccinuri, tratamente noi, teste de diagnosticare şi sisteme medicale menite să prevină răspândirea coronavirusului. În plus, Comisia a alocat până la 45 de milioane de euro pentru cercetare privind vaccinurile şi tratamentele prin intermediul unei cereri de propuneri publicată la 3 martie, prin Iniţiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), care urmează să fie completată de industria farmaceutică, ajungându-se la aproximativ 90 de milioane de euro.

Sursa: caleaeuropeana.ro