Să trăim ca-n Europa!

Covid-19. Parlamentul European: Solidaritatea la nivelul UE a fost restabilită, dar este nevoie de un efort coordonat pentru protejarea cetățenilor și a economiei

Covid-19. Parlamentul European: Solidaritatea la nivelul UE a fost restabilită, dar este nevoie de un efort coordonat pentru protejarea cetățenilor și a economiei

16/04/2020
|
0 Comments
|

În cadrul unei dezbateri la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, deputații din Parlamentul European au solicitat o acțiune europeană mai coordonată pentru a proteja cetățenii și a sprijini economia în contextul de criză generată de pandemia de coronavirus, informează un comunicat.

Parlamentul European se întrunește joi și vineri, la Bruxelles pentru o nouă sesiune plenară extraordinară și desfășurată în condiții speciale, cu sesiuni de vot via e-mail, legislativul european declarându-se pregătit să voteze cu privire la orice propuneri legislative sau bugetare pregătite în timp util de Comisia Europeană pentru a gestiona în continuare situația creată de pandemia COVID-19.

Eurodeputații au recunoscut că Uniunea Europeană ar fi putut acționa mai devreme și mai rapid, dar au subliniat faptul că solidaritatea la nivel european fost restabilită.

„Europenii au dat dovadă de generozitate, au demonstrat că se pot sprijini reciproc și că pot acționa foarte eficient. Cu toate acestea, UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru a reconstrui Europa, pentru a deveni mai rezistentă și mai eficientă, iar acest lucru trebuie să se întâmple urgent”, au transmis membrii Parlamentului European.

În acest sens, președintele Comisiei Europene a punctat faptul că răspunsul colectiv al Uniunii Europene la criza provocată de pandemia de coronavirus este “cel mai impresionant din întreaga lume”, totalizând până acum mai mult de 3 trilioane de euro.

Numeroși vorbitori au subliniat faptul că frontierele închise nu reprezintă niciodată o soluție și au solicitat elaborarea unei strategii comune pentru ieșirea din carantină și a unui plan de redresare, în cadrul unui buget pe termen lung nou și ambițios, pentru a atenua efectele sociale, economice și financiare ale restricțiilor impuse pe durata crizei.

Astfel, Parlamentul European, într-un proiect de rezoluție consultat de caleaeuropeana.ro, a propus Comisiei Europene să elaboreze un pachet cuprinzător de recuperare și reconstrucție post-criză a economiei europene prin intermediul unor investiții masive care să fie finanțate din bugetul consolidat al viitorului Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, precum și din fondurile și prin instrumentele pe care Uniunea le are deja la dispoziție.

De asemenea, a solicitat elaborarea unei strategii la nivelul UE privind revenirea treptată la viața publică după ridicarea măsurilor de carantină, astfel încât să se prevină o eventuală reinfectare cu coronavirus în rândul populației. Strategia europeană, care ar trebui elaborată de Comisia Europeană, ar trebui să prevadă testarea pe scară largă a cetățenilor din statele membre, precum și furnizarea de echipamente de protecție personală pe parcursul tranziției la viața obișnuită.

Rezoluția, semnată de liderii principalelor grupuri politice, va fi supusă la vot vineri, 17 aprilie.

Sursa: caleaeuropeana.ro