Să trăim ca-n Europa!

COVID-19: Parlamentul European aprobă o finanțare de 3 miliarde de euro pentru partenerii UE, inclusiv 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

COVID-19: Parlamentul European aprobă o finanțare de 3 miliarde de euro pentru partenerii UE, inclusiv 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

17/05/2020
|
0 Comments
|

Parlamentul European a aprobat vineri suma de 3 miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru a ajuta țările vecine și partenere ale UE să facă față impactului COVID-19, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Împrumuturile, care vor beneficia de condiții extrem de favorabile și vor fi prevăzute pentru o perioadă de un an, vor ajuta următoarele zece țări ale căror economii au fost împinse în recesiune de pandemie: Republica Albania (180 milioane de euro), Bosnia și Herțegovina (250 milioane de euro), Georgia (150 milioane de euro), Regatul Hașemit al Iordaniei (200 milioane de euro), Kosovo (100 milioane de euro), Republica Moldova (100 milioane de euro), Muntenegru (60 milioane de euro), Republica Macedonia de Nord (160 milioane de euro), Republica Tunisiană (600 milioane de euro) și Ucraina (1.2 miliarde de euro).

Obiectivul finanțării este de a permite acestor țări să atenueze efectele sociale și economice negative ale crizei, păstrând, în același timp, stabilitatea financiară a statului.

Pentru a canaliza fondurile cât mai curând posibil acestor țări, Parlamentul a votat propunerea în regim de urgență. Consiliul a dat undă verde pachetului pe 5 mai. Ambasadorii statelor membre UE au aprobat astfel propunerea Comisiei Europene de a furniza Republicii Moldova o asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro, parte a unui pachet financiar de până la 3 miliarde de euro direcționat către zece parteneri vizați de politica de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să facă față consecințelor economice ale pandemiei de COVID-19.

Decizia a fost adoptată vineri cu 547 voturi pentru, 93 împotrivă și 47 abțineri.

Plata asistenței poate începe din momentul în care țările semnează memorandumul de înțelegere, care va stipula condițiile împrumuturilor. Comisia Europeană se așteaptă ca prima tranșă să fie plătită în toamna anului 2020, iar a doua și ultima tranșă la începutul anului 2021.
SURSA: CaleaEuropeană.ro