Să trăim ca-n Europa!

COVID-19: Instituțiile UE înăspresc măsurile de precauție. Personalul ”neesenţial”, trimis în telemuncă. Summitul liderilor europeni din 26-27 martie, una din puținele ”reuniuni esențiale” care vor fi organizate

COVID-19: Instituțiile UE înăspresc măsurile de precauție. Personalul ”neesenţial”, trimis în telemuncă. Summitul liderilor europeni din 26-27 martie, una din puținele ”reuniuni esențiale” care vor fi organizate

13/03/2020
|
0 Comments
|

Pandemia de coronavirus a bulversat joi activitatea Comisiei Europeană, personalul ”neesenţial” urmând să lucreze începând de luni, 16 martie, în telemuncă, în timp ce Consiliul Uniunii Europene a decis că reuniunile esențiale vor avea loc, inclusiv reuniunea șefilor de stat sau de guvern din 26-27 martie, în timp ce întrunirile non-urgente vor fi suspendate sau vor fi organizate prin videoconferință.

Într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro, Comisia Europeană anunță că ”începând cu data de 16 martie, toți colegii care nu ocupă funcții critice vor lucra în regim de telemuncă”, iar angajații ”care asigură funcții critice vor fi prezenți în continuare la locul de muncă, lucrând în ture”.

În prezent, 9.000 de salariaţi din Comisie, respectiv circa o treime din personal, se află deja în telemuncă, notează AFP, potrivit Agerpres.

De asemenea, Comisia Europeană urmează să prezinte vineri un pachet pentru ajutorarea statelor care au de suferit din cauza impactului economic al pandemiei de Covid-19.

Executivul europeană va prezenta vineri “îndrumări şi măsuri pentru a răspunde consecinţelor fiscale şi economice” ale bolii, a anunțat, pe contul său de Twitter vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

“Trebuie să susţinem companiile noastre, în principal IMM-urile şi pe micii întreprinzători loviţi de criză”, a adăugat el, după o reuniune de urgenţă a comisarilor europeni de joi.
Separat, președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și președinția croată a Consiliului UE au decis, împreună, că reuniunile esențiale ale țărilor membre vor avea loc, iar cele non-urgente vor fi suspendate sau vor fi organizate prin videoconferință.

”Reuniunile esențiale ale Consiliului vor fi păstrate. Ședințele neesențiale sau non-urgente ale Consiliului vor fi anulate sau amânate și, în unele cazuri, vor avea loc conferințe video, iar după caz, deciziile pot fi luate prin procedură scrisă. Atunci când au loc întâlniri, se vor lua măsuri pentru a se asigura că participanții vor fi în siguranță. Pentru perioada până la 31 martie, se vor păstra următoarele ședințele esențiale ale Consiliului: Justiție și Afaceri Interne (13 martie), Afaceri Economice și Monetare (17 martie), Consiliul Afaceri Externe (23 martie), Consiliul Afaceri Generale (24 martie) și Consiliul European (26-27 martie)”, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Separat, Parlamentul European și-a modificat deja calendarul pentru următoarea perioadă, hotărând din nou ca viitoarea sesiune plenară, din 30 martie – 2 aprilie, să fie organizată tot la Bruxelles, și scurtată la perioada 1-2 aprilie. Aceleași prevederi au fost aplicate și pentru sesiunea plenară care a avut loc în această săptămână, ea fiind limitată la zilele de luni și marți.

Totodată, la nivelul Belgiei, țara care găzduiește instituțiile UE, școlile, cafenele, restaurante, cluburi de noapte vor fi închise pentru a combate răspândirea noului coronavirus şi toate reuniunile vor fi anulate ”indiferent de dimensiunea lor”, conform unei decizii anunțate joi seară de premierul Sophie Wilmes.

Sursa: caleaeuropeana.ro