Să trăim ca-n Europa!

COVID-19. Avertismentul OMS înaintea Paștelui Ortodox: Vin săptămâni critice pentru Europa. Continuați să respectați restricțiile pentru că încă suntem în mijlocul furtunii

COVID-19. Avertismentul OMS înaintea Paștelui Ortodox: Vin săptămâni critice pentru Europa. Continuați să respectați restricțiile pentru că încă suntem în mijlocul furtunii

16/04/2020
|
0 Comments
|

Șeful biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, a avertizat joi că urmează săptămâni critice pentru Europa în lupta împotriva pandemiei COVID-19 și a cerut statelor europene să nu își facă iluzii pentru că multe țări vor simți impactul.

Kluge a făcut acest avertisment în contextul apropierii sărbătorii Paștelui Ortodox și în condițiile în care aproape nu milion din cele 2,1 milioane de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus sunt înregistrate în Europa.

“Amenințarea acestei pandemii produce încă o presiune uriașă asupra Europei. Numărul de infectări din toată regiunea continuă să crească. În ultimele zece zile, numărul cazurilor raportate aproape că s-a dublat, ajungând la aproape un milion. Asta înseamnă că jumătate din bilanțul mondial al COVID-19 este în Europa. Din primele zece țări din regiune cu cele mai multe cazuri de infectare, au fost înregistrate evoluții optimiste în ceea ce privește scăderea infectărilor în Spania, Italia, Germania, Franța și Elveția în ultimele săptămâni. Însă, aceste mici semnale pozitive din anumite țări sunt contrabalansate de creșterea constantă sau bruscă a cazurilor în țări ca Marea Britanie, Turcia, Ucraina, Belarus și Rusia. Următoarele săptămâni vor fi critice pentru Europa”, a spus Hans Kluge, citat de Digi24.

Acesta a îndreptat și un mesaj către țările care sărbătoresc Paștele Ortodox.

“Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au respectat aceste restricții naționale și locale săptămâna trecută și să fac apel către toată lumea să continuăm să le respectăm, pe măsură ce ne apropiem de Paștele ortodox în zilele următoare. Nu vă faceți iluzii, în ciuda vremii primăvăratice, încă suntem în mijlocul furtunii”, a completat el.

Avertismentul OMS vine după ce, în România, președintele Klaus Iohannis a cerut cetățenilor să respecte recomandările OMS și să aplice principiul “stați acasă” în această perioadă a sărbătorilor pascale.

“Stați acasă, altfel după sărbători vom avea înmormântări”, a precizat președintele, care anterior, cu ocazia emiterii decretului de prelungire a stării de urgență, a spus “stați acasă, dacă nu vreți să ajungeți pe un pat de spital”.

Sursa: caleaeuropeana.ro