Să trăim ca-n Europa!

CONSILIUL UE Heiko Maas: Președinția Germaniei la Consiliul UE va fi o “președinție corona”. Scopul nostru este ca Europa să iasă din această criză mai puternică, mai unită și mai suverană

CONSILIUL UE Heiko Maas: Președinția Germaniei la Consiliul UE va fi o “președinție corona”. Scopul nostru este ca Europa să iasă din această criză mai puternică, mai unită și mai suverană

13/04/2020
|
0 Comments
|

Pandemia de coronavirus va domina agenda Uniunii Europene când Germania va prelua preşedinţia semestrială a Consiliului UE în a doua jumătate a acestui an, a scris ministrul de externe german, Heiko Maas, într-un articol de opinie publicat duminică de cotidianul Die Welt, citat de Reuters și de Politico Europe.

Germania va prelua la 1 iulie preşedinţia Consiliului UE la 1 iulie, de la Croaţia, iar cancelarul Angela Merkel a anunțat deja că pandemia provocată de COVID-19 reprezintă cea mai gravă provocare postbelică la adresa Germaniei și de la înființarea Uniunii Europene. Anterior, era preconizat că cea mai mare provocare pentru președinția germană urma să fie adoptarea viitorului cadru financiar multianual, ale cărui negocieri au rămas blocate în urma summitului european din 20 februarie, însă miza lor a fost transformată de criza economică asociată pandemiei.

“Vom avea o ‘preşedinţie corona’ pentru a învinge corona şi consecinţele sale”, a scris Maas, potrivit Agerpres.

Următorul buget al UE trebuie să fie un “program de revitalizare” care să ajute Europa să se redreseze din pandemia coronavirusului, dar ar trebui să lege și asistența financiară pentru respectarea statului de drept, a spus șeful diplomației germane.

“Scopul nostru este ca Europa să iasă din această criză mai puternică, mai unită și mai suverană decât a intrat în ea. Pentru a realiza acest lucru, bugetul UE pentru următorii șapte ani trebuie să devină un veritabil program de revitalizare pentru Europa. Așadar, să ne regândim și să investim masiv în viitor acum – în cercetare, în protecție climatică, în suveranitate tehnologică și în sistemul de sănătate”, a scris Heiko Maas, în condițiile în care statele UE au fost criticate pentru lipsa inițială de solidaritate, dar și pentru dificultatea cu care au ajuns la un acord financiar abia săptămâna, în urma unor eșecuri în tratative privind mobilizarea unor “coronabonduri” cu care Berlinul și Haga nu au fost de acord.

El a spus că ajutorul de 500 de miliarde de euro al UE – cel mai mare pachet de sprijin public și de afaceri din istoria blocului – este “nu doar un act de solidaritate europeană, dar și necesar din punct de vedere economic”.

Maas a fost tranşant în privinţa modului de gestionare la nivel global a crizei sanitare, criticând SUA pentru că au acţionat prea lent şi China, calificată drept un stat autoritar.

O reducere graduală şi coordonată a restricţiilor de circulaţie va fi unul dintre primele obiective “odată ce greul va fi trecut”, a explicat şeful diplomaţiei germane, care a apreciat că UE va trebui totodată să tragă învăţăminte din această criză, cum ar fi îmbunătăţirea protecţiei civile în UE şi achiziţiile şi producţia în comun de provizii medicale.

Există de asemenea nevoia de “a îndrepta greşelile” pe care criza le-a expus, a mai avertizat Maas în editorialul său, făcând referire la restricţiile asupra democraţiei şi a statului de drept “sub pretextul luptei împotriva corona, care sunt inacceptabile în Europa”. Precizările acestuia au fost o referire voalată la măsurile controversate de urgență adoptate în Ungaria, care permit premierului Viktor Orbán să se pronunțe prin decret.

Următorul buget al UE trebuie să ofere un efect financiar la Bruxelles împotriva acestor măsuri, a argumentat Maas.

“Oricine subminează fundamentul valorilor Uniunii Europene nu trebuie să se aștepte să beneficieze pe deplin de avantajele financiare ale Uniunii”, a mai spus el.

Germania va prelua la 1 iulie 2020, de la Croația, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în ceea ce ar putea să reprezinte ultimul act de mare anvergură european pentru Angela Merkel, aflată la al patrulea şi ultim mandat de cancelar, care se va încheia în 2021. De altfel, pe 22 decembrie 2019, Merkel a devenit al doilea cel mai longeviv cancelar din istoria Republicii Federale Germania.

“Europa trebuie să-şi facă vocea auzită mai puternic în lume“, a spus Angela Merkel în mesajul său de Anul Nou, la 1 ianuarie 2020.
Sursa: caleaeuropeana.ro