Să trăim ca-n Europa!

Consiliul UE a adoptat concluziile cu privire la strategia de securitate cibernetică a UE: Este ”esențială” pentru construirea unei Europe digitale

Consiliul UE a adoptat concluziile cu privire la strategia de securitate cibernetică a UE: Este ”esențială” pentru construirea unei Europe digitale

22/03/2021
|
0 Comments
|

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi, 22 martie, concluziile privind strategia de securitate cibernetică a UE pentru deceniul digital. Această strategie a fost prezentată de Comisie și de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe, Josep Borrell, în decembrie 2020. Strategia prezintă cadrul pentru acțiunea UE pentru a proteja cetățenii și întreprinderile UE de amenințările cibernetice, pentru a promova sisteme de informații sigure și pentru a proteja un spațiu cibernetic global, deschis, liber și sigur, se arată în comunicatul oficial.

Concluziile menționează că securitatea cibernetică este esențială pentru construirea unei Europe rezistente, ecologice și digitale. Acestea au stabilit ca obiectiv cheie realizarea autonomiei strategice, păstrând în același timp o economie deschisă. Aceasta include consolidarea capacității de a face alegeri autonome în domeniul securității cibernetice, cu scopul de a consolida leadershipul digital al UE și capacitățile strategice.

Securitatea cibernetică este una dintre principalele priorități ale Comisiei și una dintre pietrele de temelie ale Europei digitale și conectate. Creșterea numărului de atacuri cibernetice în timpul crizei provocate de coronavirus a demonstrat cât de importantă este protejarea spitalelor, a centrelor de cercetare și a altor infrastructuri. Sunt necesare acțiuni ferme în acest domeniu pentru a orienta economia și societatea UE către viitor.

Noua strategie de securitate cibernetică propune integrarea securității cibernetice în fiecare element al lanțului de aprovizionare și corelarea într-o mai mare măsură a activităților și a resurselor UE în cadrul celor patru comunități ale securității cibernetice – piața internă, asigurarea respectării legii, sectorul diplomației și cel al apărării. Aceasta are ca punct de plecare abordarea UE privind conturarea viitorului digital al Europei și Strategia UE privind o uniune a securității și se bazează pe o serie de acte legislative, acțiuni și inițiative pe care UE le-a pus în aplicare pentru a consolida capacitățile în materie de securitate cibernetică și pentru a asigura o Europă mai rezilientă din punct de vedere cibernetic. Printre acestea se numără Strategia de securitate cibernetică din 2013, revizuită în 2017, și Agenda europeană a Comisiei privind securitatea pentru perioada 2015-2020. Noua strategie recunoaște, de asemenea, interconectarea din ce în ce mai mare dintre securitatea internă și cea externă, în special prin intermediul politicii externe și de securitate comune.

Pentru a asigura dezvoltarea, implementarea și monitorizarea propunerilor prezentate în strategia de securitate cibernetică, Consiliul încurajează Comisia și Înaltul Reprezentant să stabilească un plan de implementare detaliat. Consiliul va monitoriza, de asemenea, progresul punerii în aplicare a concluziilor printr-un plan de acțiune care va fi revizuit și actualizat periodic.

SURSA:caleaeuropeana.ro