Liderii statelor membre ale Uniunii Europene și cei ai statelor Parteneriatului Estic se reunesc joi, într-o videoconferință prezidată de președintele Consiliului European, Charles Michel, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Reuniunea virtuală dintre cei 27 de lideri europeni și cei șase lideri ai Armeniei, Azerbaidjanului, Belarusului, Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei va avea loc cu o zi înainte ca liderii UE să dea startul negocierilor la nivel înalt pentru planul de redresare a Uniunii Europene post-COVID-19.
La reuniune vor participa, de asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.
Liderii vor reitera și confirma importanța strategică a Parteneriatului Estic. Aceștia vor sublinia, de asemenea, importanța solidarității în perioada crizei provocate de pandemia de COVID-19, precum și sprijinul substanțial acordat de UE pentru a se face față impactului pandemiei în regiunea Parteneriatului Estic.
Încă din luna martie, Comisia Europeană a decis realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoi urgente în Republica Moldova şi celelalte state ale Parteneriatului Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina -, și a redirecționat utilizarea instrumentelor deja existente, beneficiind de fonduri de până la 700 de milioane de euro, către sprijinirea gestionării impactului socio-economic al crizei coronavirusului. Ulterior, în luna mai, Parlamentul European a aprobat o finanțare de 3 miliarde de euro pentru partenerii UE, inclusiv 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova
În plus, liderii vor discuta despre obiectivele de politică pe termen lung ale Parteneriatului estic și despre evoluția rezultatelor post-2020, care urmează să fie aprobate în cadrul unui summit ce va avea loc fizic la începutul anului 2021.
Noua propunere privind obiectivele politice pe termen lung ale Parteneriatului Estic post-2020 prezentată de Comisia Europeană în luna martie vizează creșterea comerțului, consolidarea conectivității și aprofundarea integrării economice cu cele șase state partenere, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și consolidarea instituțiilor democratice, a statului de drept, a rezilienței climatice și de mediu, susținerea transformării digitale și promovarea echității și a unor societăți incluzive.
Sursa: caleaeuropeana.ro