Să trăim ca-n Europa!

Consiliul de administrație al FMI ar putea aproba un nou program pentru Moldova la începutul lunii decembrie 2020, dacă partea moldovenească îndeplinește ultimele două condiții prealabile convenite anterior - Ion Chicu.

Consiliul de administrație al FMI ar putea aproba un nou program pentru Moldova la începutul lunii decembrie 2020, dacă partea moldovenească îndeplinește ultimele două condiții prealabile convenite anterior – Ion Chicu.

13/11/2020
|
0 Comments
|

Premierul a menționat acest lucru vineri, în cadrul unei conferințe de presă dedicate prezentării rezultatelor activității guvernului condus de el pentru primul an de activitate. El a menționat că se discută cu Fondul Monetar Internațional un Memorandum privind un nou program pentru Moldova, care ar putea fi aprobat la începutul lunii decembrie 2020 dacă partea moldovenească îndeplinește ultimele două condiții prealabile din pachetul convenit anterior. Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că problema se referă la aprobarea de către Parlament a proiectului de lege care i-a fost trimis de Guvern, care are ca scop consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei, precum și numirea de către Parlament a 3 noi vicepreședinți ai BNM. Ion Chicu a subliniat că cooperarea cu FMI este o prioritate pentru Guvernul Moldovei, deoarece este un factor suplimentar pentru asigurarea stabilității macroeconomice. El a reamintit că programul anterior cu FMI a fost finalizat cu succes anul acesta, iar guvernul a primit ultima tranșă în valoare de 20 mln. dolari în cadrul acestuia în martie, iar în aprilie, ca „bonus”, Comitetul executiv al FMI a aprobat acordarea de asistență de urgență Moldovei în valoare de 235 mln. dolari pentru a satisface nevoile urgente ale balanței de plăți ale pandemiei COVID-19, pentru a contribui la pârghia de sprijin din partea partenerilor de dezvoltare și pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor urgente ale sistemului de sănătate. Agenția InfoMarket a scris mai devreme, costul noului program de cooperare între Moldova și FMI este de 558 mln. dolari și este planificat să fie implementat în termen de 3 ani (2020-2023). Asistența financiară va fi utilizată pentru a reînvia economia moldovenească și a depăși consecințele pandemiei COVID-19, precum și pentru a efectua reforme instituționale.

SURSA: InfoMarket