Să trăim ca-n Europa!

Congres al partidului condus de Angela Merkel pentru a decide asupra noii coaliţii guvernamentale. Primele nume din noul cabinet

Congres al partidului condus de Angela Merkel pentru a decide asupra noii coaliţii guvernamentale. Primele nume din noul cabinet

26/02/2018
|
0 Comments
|

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel urmează să se reunească în congres luni la Berlin, unde reprezentanţii vor decide dacă vor aproba următorul guvern de coaliţie al ţării, informează dpa, potrivit Agerpres.

Un total de 1.001 delegaţi vor vota dacă vor accepta acordul de coaliţie obţinut cu greu de CDU cu aliaţii lor bavarezi Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi social-democraţii (SPD) de centru-stânga. Duminică, Merkel a încercat să-şi atragă adversarii din propriul partid selectând figuri noi pentru noul său cabinet, inclusiv pe Jens Spahn (37 de ani), care a fost unul dintre cei mai proeminenţi critici ai cancelarului în interiorul partidului.

Lista prezentată de Angela Merkel conține doar 6 nume. Executivul german este compus din cancelar, șef de cabinet, vicecancelar și 14 miniștri.

Angela Merkel include în viitorul cabinet și doi apropiați: Peter Altmaier, fost șef de cabinet al Cancelarului, este propus să preia ministerul Economiei, iar Ursula von der Leyen păstrează ministerul Apărării, conform Politico.

Următoarele 3 persoane din lista Angelei Merkel sunt politicieni care nu au experimentat până acum funcții executive. Helge Braun, consilier al Cancelarului este promovată șef de cabinet– poziție asimilată rangului de ministru.

Julia Klöckner, membru al Comitetului executiv CDU, este alegerea cancelarului pentru poziția de ministru al Agriculturii, iar Anja Karliczek, parlamentar CDU, a fost anunțată drept viitor ministru al Educației.”Cu această echipă putem înfrunta provocările viitorului”, a declarat, duminică seara, cancelarul Merkel reporterilor, care a precizat că intenționează să aducă în noul guvern ”și experiență, dar și tinerețe”.

Independent de rezultatul votului intern al CDU, peste 460.000 de membri înregistraţi ai SPD votează de asemenea până pe 2 martie în propriul referendum pentru a decide dacă să se alăture sau nu guvernului de coaliţie cu Merkel.

Un vot „nu” în oricare dintre partide poate conduce la noi alegeri în cea mai mare economie a Europei sau formarea unui guvern minoritar condus de Merkel.

În plus, creştin-democraţii urmează să voteze dacă premierul landului Saarland (vest), Annegret Kramp-Karrenbauer, va deveni noul secretar general al partidului.

SURSA: caleaeuropeana.ro