Să trăim ca-n Europa!

Conflictul transnistrean: Președinția germană a OSCE vrea o nouă agendă

Conflictul transnistrean: Președinția germană a OSCE vrea o nouă agendă

16/02/2016
|
0 Comments
|

Reprezentantul Special al Preşedinţiei în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, susține necesitatea elaborării unei noi agende referitoare la reglemntarea transistreană, care să pregătească terenul pentru reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

Aflat în vizită la Chișinău, Cord Meier-Klodt susține că Republica Moldova are nevoie de mici istorii de succes în reglementarea transnistreană, care să demonstreze continuitate și dorinţă de a soluţiona problemele existente.

Oficialul a remarcat necesitatea elaborării unei noi agende referitoare la reglemntarea transistreană, care să pregătească terenul pentru reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

În context, prim-ministrul Pavel Filip s-a arătat îngrijorat de problema şcolilor cu predare în grafie latină, accesul fermierilor la terenurile agricole, majorarea exagerată a tarifelor la serviciile comunale pentru salariaţii instituţiilor moldoveneşti din zona de securitate.

Premierul a menţionat că unul din obiectivele prioritare ale Guvernului rămâne reglementarea politică a conflictului transnistrean, prin elaborarea unui statut juridic special, care ar oferi un nivel larg de autonomie pentru regiunea transnistreană şi reintegrarea ţării.

O atenţie sporită este acordată implementării mecanismului de aplicare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în regiunea transnistreană, convenit cu structurile UE. „Republica Moldova şi Uniunea Europeană de comun cu experţii din stânga Nistrului vor asigura implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană”, a menţionat Filip.

De asemenea, părţile au discutat despre priorităţile Guvernului Republicii Moldova în vederea consolidării capacităţilor pentru realizarea obiectivului de reintegrare a ţării şi asigurarea stabilităţii şi securităţii în ţara noastră, inclusiv în contextul evoluţiilor regionale.

Sursa: independent.md