Să trăim ca-n Europa!

Comisii mixte pentru soluționarea dosarului Bâstroe și a problemelor minorității române din Ucraina

Comisii mixte pentru soluționarea dosarului Bâstroe și a problemelor minorității române din Ucraina

21/04/2016
|
0 Comments
|

Iohannis anunță relansarea și reluarea activității unor comisii mixte pentru soluţionarea temelor de pe agenda româno-ucraineană, precum soluționarea dosarului Bâstroe și problemele minorității române din Ucraina.

Klaus Iohannis și Petro Poroșenko au semnat un protocol de relansare a Comisiei Mixte Prezidențiale, care va da “impulsul necesar” pentru soluţionarea temelor de pe agenda bilaterală și astfel se vor putea face pași înainte pentru soluţionarea unor dosare care se află de mult timp pe agenda bilaterală, a declarat președintele Klaus Iohannis, în conferința de presă comună cu liderul ucrainean, aflat în vizită la București.

Unul dintre dosarele de care se va ocupa comisia este canalul Bâstroe.

Cei doi lideri au discutat și despre minorităţi, președintele Iohannis subliniind că ucrainenii din România beneficiază de un sprijin considerabil din partea statului român – aproximativ 1,6 milioane de euro/an.

“Am discutat cu preşedintele Poroşenko cu privire la nevoia de a răspunde mai bine necesităţilor şi doleanţelor românilor din Ucraina. Reluarea activităţii Comisiei Guvernamentale pentru Minorităţi, după o pauză, prea lungă, de 10 ani, va contribui, cu siguranţă, la atingerea acestui obiectiv”, a declarat Iohannis.

Totodată, au fost semnate două acorduri bilaterale privind transporturile militare și patrularea în comun la frontiera de stat româno-ucrainean.

Iohannis și Poroșenko au discutat și despre o mai bună aplicare a Acordului de mic trafic de frontieră, de avansarea proiectelor de infrastructură și de deschiderea de noi puncte de frontieră.

În ceea ce privește situația de securitate din estul Ucrainei, președintele român a subliniat importanţa implementării depline şi neîntârziate a Acordurilor de la Minsk.

Sursa: euroactiv.ro