Să trăim ca-n Europa!

Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova asistenţă macro-financiară în sumă de 100 de milioane de euro

Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova asistenţă macro-financiară în sumă de 100 de milioane de euro

14/01/2017
|
0 Comments
|

Comisia Europeană a aprobat cererea Republicii Moldova de asistenţă macro-financiară în sumă de 100 de milioane de euro, transmite IPN cu referire la un comunicat al Comisiei. Banii vor ajuta statul să-şi finanţeze cheltuielile pe termen scurt. Asistenţa macro-financiară este un instrument al Uniunii Europene pentru intervenţie în situaţii de criză destinat statelor din imediata vecinătate a UE.

Programul de asistenţă macro-financiară este format din 40 de milioane de euro grant şi din 60 de milioane de euro credit pe termen mediu în condiţii favorabile. Componenta de grant este din bugetul Uniunii Europene, în timp ce creditul va fi contractat de pe piaţa de capital europeană.

Vicepreședintele Comisiei Europene, comisar european pentru moneda euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, responsabil de stabilitatea financiară, servicii financiare şi capital al pieţei unice, a declarat că asistența acordată Republicii Moldova va ajuta țara să-şi finanţeze cheltuielile imediate şi să-şi stabilizeze economia. „În acelaşi timp, suntem încrezători că vor fi îndeplinite condiţiile pentru a debursa finanţarea şi că aceasta va contribui la îmbunătăţirea modului de guvernare şi va încuraja reformele atât de necesare”, a subliniat oficialul european.

Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice, taxe şi vămi, a declarat că eforturile Moldovei orientate spre politici de stabilizare şi abordările care urmăresc să diminueze vulnerabilităţile trebuie încurajate. „Comisia Europeană oferă suport pentru ţară deoarece aceasta depune eforturi pentru a-şi menţine stabilitatea macroeconomică şi pentru a-şi îmbunătăţi modul de guvernare care să ducă la creştere sustenabilă şi inclusivă”, a declarat comisarul.

În comunicatul Comisiei Europene se mai spune că Republica Moldova se confruntă cu o mulţime de provocări, printre cele mai importante fiind corupţia şi capacităţile slabe de guvernare. Acestea au dus la slăbirea echilibrului fiscal, a balanţei de plăţi, la încetinirea creşterii economice şi, într-un final, la lipsa capacităţilor în investigarea fraudei bancare de proporţii care a lovit economia ţării în 2014. Dificultăţile economice au fost accentuate de slăbiciunile economice ale unor parteneri comerciali regionali ai Moldovei. O parte din efectele negative au fost atenuate de îmbunătăţirea relaţiilor comerciale cu Uniunea Europeană, prin intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Decizia din 13 ianuarie a Comisiei Europene de acordare a asistenţei macro-financiare Republicii Moldova trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu. Plăţile vor fi efectuate în trei tranşe, pe parcursul anilor 2017 şi 2018.

Asistenţa macro-financiară a UE este complementară asistenţei oferite de Fondul Monetar Internaţional. În cadrul unui acord anterior de asistenţă macro-financiară, 90 de milioane de euro, grant, au fost acordați Moldovei în perioada 2010-2012.

Sursa: ipn.md