Să trăim ca-n Europa!

Comisia Europeană trece de la relocarea obligatorie a refugiaților la relocarea voluntară

Comisia Europeană trece de la relocarea obligatorie a refugiaților la relocarea voluntară

30/09/2017
|
0 Comments
|

Deputații europeni din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) au discutat, joi, progresele privind transferul refugiaților din Italia, Grecia și din țările terțe care găzduiesc un număr mare de solicitanți de azil.

Schema de relocalizare propusă de Comisia Europeană, introdusă în urmă cu doi ani, a expirat la 26 septembrie. În cadrul sistemului, statele membre ar fi trebuit să primească un număr total de circa 98.000 de migranți din Italia și Grecia. În realitate, până în prezent, au avut loc doar 29.144 de relocări, 20.066 din Grecia și 9.078 din Italia.

Comisia Europeană nu a făcut, miercuri, propuneri de continuare a sistemului de relocalizare a refugiaților, dar s-a concentrat, în schimb, asupra reinstalării, adică a aceeptării refugiaților din afara UE, în mod voluntar, relatează EurActiv.com.
Țările care decid să participe la schema de reinstalare vor beneficia de stimulente financiare. Jumătate de miliard de euro au fost alocate pentru ca membrii UE să primească cel puțin 50.000 de refugiați direct din Africa, Orientul Mijlociu și Turcia pentru a descuraja bărcile migrante să facă trecerea riscantă a Mării Mediterane. Se va pune accentul mai mult pe refugiații din Africa de Nord și din Cornul Africii – în special în Libia, Egipt, Niger, Sudan, Ciad și Etiopia, spune Comisia. Acesta este, evident, un efort de a pacifica Italia, aflată sub presiune din cauza numărului mare de sosiri din aceste țări.

În același timp, Comisia Europeană pedalează înapoi de la propria strategia de relocare obligatorie, care a alienat mai mulți membri ai UE din Europa Centrală și de Est. Programul stabilit de Comisie a fost aprobat prin votul majorității statelor membre, în fața opoziției țărilor din Visegrad, care sunt de părere că societățile lor nu pot primi imigranții musulmani.

La 6 septembrie, Curtea Europeană de Justiție a respins plângerile Slovaciei și Ungariei cu privire la politica UE în materie de migrație, susținând dreptul Bruxelles-ului de a forța statele membre să se adreseze solicitanților de azil.

Comisarul pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, care a prezentat pachetul de noi propuneri, a fost întrebat dacă Comisia va continua să impună acțiuni în justiție împotriva țărilor din Visegrad.

“Prefer dialogul în locul sancțiunilor. Acum avem o oportunitate pentru a începe să lucrăm împreună din nou”, spune el, insistând, însă, că planul de relocare este valabil și legitim: “Vreau să fiu clar. Ușa este deschisă și suntem gata să lucrăm cu toate aceste țări pentru a contribui la schema de relocări în următoarele luni”.

În prezent, în Grecia sunt aproximativ 2.000 de persoane care așteaptă relocarea, cu încă 2.000 de persoane care ar urma să fie înregistrate. În Italia, în acest an, au ajuns 7.200 de persoane eligibile, însă doar 4.000 au fost înregistrate. Schema de reinstalare a fost lansată la 4 iulie 2017 și a avut până acum 14.000 de promisiuni din partea a 11 state membre. În plus, Comisia a încurajat statele membre să instituie scheme de sponsorizare privată care să permită grupurilor private sau organizațiilor societății civile să organizeze și să finanțeze reinstalări în conformitate cu legislația națională.

“Brutal de cinstiți”

Rata de returnare a migranților care nu sunt eligibili pentru azil rămâne la un nivel scăzut (aproximativ 36% în 2014-2015). Comisia Europeană estimează că, în viitorul apropiat, numărul migranților care trebuie să fie restituiți din statele membre ale UE va fi de 1,5 milioane.

“Trebuie să fim cinstiți în mod brutal – oamenii care nu au dreptul să rămână în UE trebuie să fie returnați. Deciziile de returnare nu trebuie doar să fie luate, ci trebuie executate”, a spus Avramopoulos.

CE propune și ca Departamentul de Returnare din cadrul Frontierei Europene și a Pazei de Coastă să fie consolidat semnificativ pentru a se asigura că agenția poate lua mai multă poziție de conducere în coordonarea returnării.

update În ceea ce privește reuniunea de joi, deputații europeni ai Comisiei LIBE au evaluat, de asemenea, acordul încheiat în martie 2016 cu Turcia în vederea gestionării fluxurilor de migrație, ceea ce a dus la o reducere drastică a sosirilor în insulele grecești. Marten Verwey, coordonatorul UE pentru punerea în aplicare a declarației UE-Turcia, a prezentat deputaților rezultatele acestei cooperări. În plus, Comisia a analizat și hotărârea Curții Europene de Justiție împotriva Slovaciei și Ungariei cu privire la schema de relocare, potrivit unui comunicat al CE.

BACKGROUND

Termenul limită pentru transferul celor 160.000 de solicitanți de azil din Italia și Grecia către alte state membre ale UE, convenit în temeiul a două decizii de urgență în septembrie 2015, a fost depășit, până în prezent numai 29.144 fiind relocați. De asemenea, UE s-a angajat să relocheze peste 20.000 de refugiați din țările non-europene, cum ar fi Liban, Iordania și Turcia, în cooperare cu UNHCR, până acum aducând în Europa mai mult de 17.000 de persoane.

Comisia Europeană a subliniat, miercuri, că toate persoanele eligibile care au sosit în Italia și Grecia până la 26 septembrie trebuie mutate în alte țări din UE și au făcut apel la statele membre să continue să manifeste solidaritate față de cei care au nevoie de ajutor și după această dată. Pentru a evita ca oamenii să recurgă la călătorii periculoase, punându-și viața în mâinile contrabandiștilor, Comisia spune că vrea să promoveze relocarea lor și propune alocarea a 500 de milioane de euro în plus pentru relocarea a 50.000 de solicitanți de azil.

Sursa: euroactiv.ro