Să trăim ca-n Europa!

Comisia Europeană ține cont de sensibilitățile sectoarelor agricole din țările membre din est. Aceasta analizează modalități prin care statele să poată restricționa importurile din Ucraina în cazul perturbărilor

Comisia Europeană ține cont de sensibilitățile sectoarelor agricole din țările membre din est. Aceasta analizează modalități prin care statele să poată restricționa importurile din Ucraina în cazul perturbărilor

23/01/2024
|
0 Comments
|

Comisia Europeană are în evaluare modalitățile prin care să poată permită țărilor membre din estul UE să restricționeze importurile din Ucraina, în contextul în care dorește să prelungească liberalizarea schimburilor comerciale cu Kievul pentru încă un an, până în iulie 2025, anunță Reuters, citat de Agerpres.

În contextul războiului ilegal pornit de Rusia împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană a permis accesul produselor cerealiere pe piața liberă europeană, doar că acest lucru a provocat perturbări pe piețele est-europene. Agricultorii din aceste țări s-au confruntat cu pierderi, în contextul în care UE nu a impus standarde de calitate asupra cerealelor ucrainene, fapt ce duce la un preț mai redus al acestora.

Vicepreședintele executiv responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, a anunțat marți că instituția din care face parte urmează să prezinte o propunere pentru noua perioadă, până în luna iunie 2025, care va ţine cont de sensibilităţile sectoarelor agricole din ţările estice ale blocului european.

Actualul aranjament include măsuri de salvgardare, dar acestea se aplică numai dacă întreaga piaţă UE este afectată.

”Analizăm cele mai bune modalităţi pentru a face asta, inclusiv posibilitatea de a avea măsuri de salvgardare, nu doar în cazul unor perturbări la nivelul întregii pieţe UE pe ansamblu, ci şi în cazul unor perturbări într-un singur stat membru sau în câteva state membre”, le-a spus Dombrovskis jurnaliştilor, înaintea unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Comerţului.

Declarația oficialului european vine în urma discuțiilor pe care le-a avut cu miniştrii Agriculturii din Polonia şi Ungaria în ultimele 24 de ore, conform spuselor sale.

Un diplomat a detaliat că planul Comisiei Europene va permite statelor membre afectate să ia acţiuni rapid, pentru o perioadă iniţială de patru luni, cu condiţia unei evaluări din partea executivului european în decurs de trei săptămâni. De asemenea, Ucraina ar urma să fie încurajată să se alinieze mai mult cu standardele UE.

Mai multe țări europene, printre care și România, se confruntă cu proteste ale fermierilor, unii pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la efectele reformelor ecologice și la costurile ridicate de implementare a acestora, alții, cei din țările de la granița cu Ucraina, pentru a-și arăta deranjul față de faptul că cereale ucainene ieftine rămân în UE și, spun ei, destabilizează piețele.

Parlamentul European a dezbătut deja situațiainstituțiile UE arătându-și deschiderea la dialog pentru a sprijini aceste țări.

Sursa: caleaeuropeana.ro