Să trăim ca-n Europa!

Comisia Europeană solicită statelor membre să asigure accesul cetățenilor europeni la medicamente și să elimine interdicțiile de export

Comisia Europeană solicită statelor membre să asigure accesul cetățenilor europeni la medicamente și să elimine interdicțiile de export

09/04/2020
|
0 Comments
|

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut miercuri statelor membre ale UE să elimine interdicţiile privind exportul de medicamente pentru a evita lipsuri în aprovizionarea cu aceste produse la nivelul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a facut un apel la statele membre să asigure cetățenilor europeni accesul la medicamentele esențiale în cursul epidemiei cauzate de noul coronavirus, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Pandemia a scos în evidență dificultățile semnificative în ceea ce privește asigurarea aprovizionării cu medicamentele esențiale necesare și impactul pe care îl poate avea o astfel de epidemie asupra lanțului de aprovizionare cu medicamente în UE.

”Solicităm guvernelor naţionale să ridice orice interdicţie de export a medicamentelor. Astfel de restricţii pot conduce la lipsuri în alte părţi ale UE”, se arată într-o declaraţie emisă de executivul european, care mai solicită statelor membre să evite stocarea de medicamente.

Multe state membre ale UE au constituit lungi liste cu medicamente interzise la export, pentru a putea fi mai bine pregătite nevoilor locale în contextul pandemiei de coronavirus. Pe aceste liste se regăsesc în special medicamente destinate tratării pacienţilor cu COVID-19, inclusiv hidroxiclorochină, analgezice sau miorelaxante.

Astfel, Comisia Europeană a elaborat o nouă serie de recomandări care se axează pe aprovizionarea, distribuirea și utilizarea rațională a medicamentelor vitale pentru tratamentul pacienților afectați de noul coronavirus, precum și a medicamentelor care ar putea lipsi din cauza pandemiei. Acțiunile propuse ar trebui să permită o abordare mai coordonată în întreaga UE, păstrând integritatea pieței unice și protejând totodată sănătatea publică.

Sursa: caleaeuropeana.ro