Să trăim ca-n Europa!

Comisia Europeană începe procesul de definire a cadrului de negociere cu Ucraina și Republica Moldova

Sursa: informatia-zilei.ro

Comisia Europeană începe procesul de definire a cadrului de negociere cu Ucraina și Republica Moldova

17/01/2024
|
0 Comments
|

În pregătirea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, Comisia Europeană începe procesul de definire a cadrului de negociere. Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen, la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri privind concluziile Consiliului European din 14-15 decembrie 2023, atunci când Viktor Orban s-a abținut de la votul privind integrarea europeană a Ucrainei.

O rezoluție a mai multor grupuri din Parlamentul European ar putea să lase Ungaria fără drept de vot în Consiliu.

„În pregătirea pentru discuțiile de aderare, începem procesul de screening și acum alcătuim cadrul de negociere. Între timp, vom începe, de asemenea, să lucrăm la propriile noastre reforme pentru a ne pregăti pentru o Uniune cu peste treizeci de state membre. La ultimul Consiliu European, am convenit și să lansăm negocierile de aderare cu Republica Moldova și cu Bosnia și Herțegovina, atunci când sunt îndeplinite criteriile necesare. Ultimul Consiliu European a arătat voința politică de a fi alături de Ucraina atât timp cât este nevoie”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Decizia deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova a fost luată după abținerea de la vot din partea Ungariei. În ajunul Summitului UE, pe 13 decembrie, Comisia a deblocat fonduri în valoare de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria, iar pe 14 decembrie, Orban a blocat un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Aceste fapte au stârnit indignare în rândul europarlamentarilor. Socialiștii și popularii europeni, împreună cu grupurile Alianța Liberă Europeană, Renew Europe și The Left, au pregătit o rezoluție prin care vor solicita Consiliului European să înceapă procesul de retragere a dreptului de vot al Ungariei. Mai mult, Parlamentul vrea să trimită un avertisment Comisiei înainte de Summitul UE din 2 februarie și să împiedice executivul să deblocheze fonduri suplimentare către Ungaria în schimbul acceptului lui Orbán pentru acordarea unui ajutor financiar Ucrainei.

Sursa: moldova1.md