Să trăim ca-n Europa!

COMISIA EUROPEANA Începând cu 1 iulie, Comisia Europeană recomandă o abordare flexibilă pentru eliminarea restricțiilor de călătorie către UE

COMISIA EUROPEANA Începând cu 1 iulie, Comisia Europeană recomandă o abordare flexibilă pentru eliminarea restricțiilor de călătorie către UE

11/06/2020
|
0 Comments
|

Astăzi, 11 iunie, Comisia Europeană recomandă statelor membre din Schengen și statelor asociate Schengen să ridice controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020 și să prelungească restricția temporară de călătorie neesențială în UE până la 30 iunie 2020.

Reamintim că statele membre ale UE au decis în data de 5 iunie redeschiderea completă și coordonată a frontierelor interne până la 30 iunie. 

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson propune o abordare clară și flexibilă pentru eliminarea restricțiilor de călătorie către UE începând cu 1 iulie, în urma ridicării tuturor controalelor la frontiera internă în Uniune, potrivit comunicatului oficial.

De asemenea, Comisia Europeană consideră că a venit momentul ca statele membre să se pregătească în mod concret pentru ridicarea restricțiilor cu țările a căror situație de sănătate este similară cu cea a UE și pentru reluarea operațiunilor de viză.

Înlăturarea treptată a restricțiilor privind călătoria în UE, una dintre măsurile planului Comisiei Europene.

Acțiunile la frontierele externe ale UE trebuie să fie coordonate și uniforme pentru a fi eficiente. Deoarece călătorii care intră în UE se pot deplasa liber dintr-o țară în alta, este crucial ca statele membre să își coordoneze deciziile privind ridicarea restricțiilor de călătorie. Acesta este motivul pentru care statele membre ar trebui să convină asupra unei liste comune a țărilor din afara UE pentru care restricțiile de călătorie pot fi ridicate începând cu 1 iulie, pentru a fi revizuite în mod regulat.

În acest scop, Comisia propune mai multe criterii obiective:

Decizia de a ridica restricțiile pentru o anumită țară ar trebui să se bazeze pe situația epidemiologică și răspunsul coronavirusului în țara respectivă, capacitatea de a aplica măsuri de izolare în timpul călătoriei și dacă țara respectivă a ridicat sau nu restricțiile de călătorie către UE.

Restricțiile ar trebui să fie ridicate mai întâi cu țările a căror situație epidemiologică este similară cu media UE și unde există capacități suficiente pentru a face față virusului.

Restricțiile ar trebui să rămână în vigoare pentru țările a căror situație este mai gravă decât în ​​UE. Comisia propune o listă de verificare detaliată pentru a ajuta statele membre să ajungă la o evaluare comună. 

Comisia propune un mecanism de coordonare prin care va sprijini statele membre și statele asociate Schengen la nivel tehnic și ar facilita pregătirea unei liste de țări pentru care restricțiile de călătorie ar putea fi ridicate.

Deciziile privind ridicarea restricțiilor ar trebui să fie pregătite cu statele membre în cadrul mecanismului integrat al UE de reacție la crize politice. Statele membre ar trebui să adopte astfel de decizii într-un mod coordonat și să asigure o aplicare uniformă în întreaga UE: ”Acesta va fi un proces dinamic, iar mecanismul integrat de reacție la crize ar trebui să coordoneze actualizări suplimentare.”

Comisia Europeană menționează că va fi posibilă reintroducerea restricțiilor de călătorie pentru o anumită țară dacă criteriile nu mai sunt îndeplinite. În plus, statele membre pot refuza încă intrarea unui călător non-UE care prezintă o amenințare la adresa sănătății publice, chiar venind dintr-o țară pentru care au fost ridicate restricțiile.

În conformitate cu lista de verificări propusă, Comisia Europeană recomandă, de asemenea, ridicarea restricțiilor de călătorie pentru Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia începând cu 1 iulie, având în vedere că situația lor epidemiologică este similară sau mai bună decât cea a UE. 

Sursa: caleaeuropeana.ro