Să trăim ca-n Europa!

Comisia Europeană acuză Rusia că răspândește deliberat informații mincinoase pentru a destabiliza UE: Nu există nicio îndoială că este o strategie orchestrată

Comisia Europeană acuză Rusia că răspândește deliberat informații mincinoase pentru a destabiliza UE: Nu există nicio îndoială că este o strategie orchestrată

18/01/2018
|
0 Comments
|

Comisia Europeană a acuzat miercuri Rusia că răspândește deliberat informații mincinoase pentru a destabiliza blocul comunitar. Comisarul UE pentru securitate, Julian King, a precizat în cadrul plenului reunit al Parlamentului European că ”sunt puţine dubii că această campanie de dezinformare este o strategie orchestrată, care oferă aceleaşi informaţii mincinoase în cât mai multe limbi posibile şi cât mai des cu putinţă”, potrivit Aderărul.ro.

Conform lui King, Comisia Europeană a ajuns la această concluzie în urma muncii de doi ani a unei echipe de experţi înfiinţată iniţial să contracareze propaganda rusească în ţări ca Ucraina, Moldova sau Georgia.

„Nu există nicio îndoială că această campanie de dezinformare pro-Kremlin este o strategie orchestrată, care furnizează aceleaşi articole de dezinformare în cât mai multe limbi posibil, prin cât mai multe canale, cât mai des posibil“, a declarat comisarul european pentru securitate, Julian King, în faţa eurodeputaţilor la Strasbourg.

Comisarul britanic s-a exprimat în timpul unei dezbateri privind „Rusia şi influenţa propagandei (sale) asupra ţărilor din UE“ în Parlamentul European.

„Scopul (…) este de a-i face pe oameni să creadă că dezinformarea este un fapt, este credibilă. Şi dacă ne uităm la sondajele de opinie care arată câţi oameni acceptă dezinformarea evidentă transmisă de mass-media pro-Kremlin, ajungem din păcate la concluzia că dezinformarea rusă poate fi extrem de eficientă“, a mai spus Julian King.

Executivul european a numit la 14 ianuarie, în urma unui proces de selecţie public, 39 de experţi în cadrul grupului la nivel înalt constituit pentru a contribui la dezvoltarea unei strategii la nivelul Uniunii Europene în vederea combaterii fenomenului ştirilor false (”fake news”) şi a dezinformării în mediul online.

Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti se numără printre cei 39 de experți selectați.

Grupul la nivel înalt pentru combaterea ştirilor false şi a dezinformării din mediul online este alcătuit din reprezentanţi ai societăţii civile, platforme social media, organizaţii mass-media, jurnalişti, dar şi persoane din mediul academic

Rolul acestui grup este de a oferi consultanță Comisiei Europene cu privire la fenomenul răspândirii conţinutului fals, definind rolurile şi responsabilităţile părţilor relevante, evaluând dimensiunea internaţională şi riscurile şi formulând recomandări în vederea extinderii sau introducerii de noi acţiuni.

SURSA: caleaeuropeana.ro