La 1 iunie 2023, Moldova va găzdui cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene. Despre aceasta a anunțat pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel, relatează IPN cu referință la platforma de comunicare a Parteneriatului Estic .

„Întâlnirea va avea ca scop promovarea păcii și apărarea intereselor comune ale Europei. Așteptăm cu nerăbdare împreună cu președintele Maia Sandu”, a notat Michel pe Twitter.

Anterior, Maia Sandu a anunțat că invitațiile pentru cel de-al 2-lea Summit al Comunității Politice Europene au fost făcute și că Chișinăul va găzdui 47 de șefi de state, guverne și instituții ale UE. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

La 18 mai 2022, Charles Michel a solicitat convocarea unei comunități de geopolitică europeană, la care au fost invitate și țările Parteneriatului Estic și Balcanilor de Vest. Prima reuniune a avut loc la Praga în octombrie anul trecut și s-a concentrat pe probleme de energie și securitate.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron.