Să trăim ca-n Europa!

Cetățenii sunt chemați pe 11 iunie la un protest împotriva modificării sistemului electoral

Cetățenii sunt chemați pe 11 iunie la un protest împotriva modificării sistemului electoral

20/05/2017
|
0 Comments
|

Societatea civilă organizează duminică, 11 iunie, o acţiune de protest în scuarul Parlamentului împotriva modificării sistemului de vot. Manifestanții vor cere Partidului Democrat să renunţe la promovarea iniţiativei privind votul uninominal, iar Partidului Socialiştilor să renunțe la proiectul sistemului electoral mixt.

Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, a declarat sâmbătă, 20 mai, la o conferinţă de presă la IPN, că PDM şi PSRM au comasat cele două iniţiative legislative, încălcând grav normele parlamentare. Potrivit lui Barbăroşie, votul mixt este un atac la democraţia Republicii Moldova, care şi aşa este şubredă, iar votul uninominal va permite accederea în legislativ doar a partidelor politice care au resurse administrative şi financiare. „Vă invităm pe toţi în scuarul Parlamentului la protest, protest în care vom cere să fie anulate, să nu fie aprobate proiectele de legi privind votarea uninominală, privind votarea mixtă. Noi vom cere ca acest sistem de vot pe care îl avem aici în ţară, sistemul bazat pe liste de partid, să fie curăţat, perfecţionat şi utilizat în viitor”, a declarat Arcadie Barbăroşie.

Dumitru Alaiba, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a făcut apel către instituţiile statului, în special către Ministerul Afacerilor Interne, să nu restricţioneze accesul cetăţenilor care vor să vină din raioane la protest. „La 14 mai, statul a încălcat dreptul cetăţenilor la întrunire. La fiecare 30 de kilometri, şoferii de rute erau opriţi şi verificaţi dacă nu aduc oameni la protest. Unii au primit amenzi că circulau cu 15 minute mai devreme decât graficul stabilit. Trenurile au fost oprite. Asemenea lucruri se întâmplă de fiecare dată când la Chişinău au loc manifestaţii împotriva regimului de la guvernare”, a remarcat Dumitru Alaiba.

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, a subliniat faptul că PDM a adunat semnături de la cetăţeni în susținerea revocării deputaţilor care nu-și onorează mandatul, dar prin comasarea proiectului democraților cu inițiativa PSRM nu mai este posibil acest lucru. „Parlamentul European ne spune că proiectul este prost. Experienţa României şi Ucrainei ne confirmă că astfel de schimbări duc doar la coruperea şi mai mare a alegătorilor şi la înrăutăţirea situaţiei democratice în ţară. PDM şi PSRM merg înainte. Eu nu cred că toată naţiunea poate fi prostită”, a spus Gribincea.

Expertul Sergiu Tofilat a insistat că noua acţiune de protest este organizată pentru a nu permite degradarea şi transformarea Republicii Moldova într-un stat autoritar. „Trebuie să fim fermi împotriva tentativei PDM şi PSRM de a ne fura alegerile şi a tentativei de menţinere a lui Plahotniuc la guvernare încă mulţi ani înainte. Este de datoria noastră să ne apărăm ţara”, a declarat Tofilat.

Potrivit analistului Alexei Tulbure, schimbarea sistemului electoral urmăreşte accederea în Parlamentul Republicii Moldova a unui partid discreditat şi care doreşte împingerea statului într-o dictatură în inima Europei. „Prin protestul din 11 iunie continuăm să opunem rezistenţă proceselor antidemocratice promovate de clanul oligarhic „Plahotniuc”. Veniţi că contribuim la eliberarea statului de sub controlul politic”, a chemat Alexei Tulbure.

Câteva mii de oameni au protestat pe 14 mai în fața împotriva modificării sistemului electoral.

Sursa: ipn.md