Să trăim ca-n Europa!

Cel de-al doilea dialog la nivel înalt UE-Republica Moldova în domeniul politic și de securitate a avut loc la Bruxelles la 23 și 24 martie, după lansarea sa la Chișinău la 18 martie 2022.

Cel de-al doilea dialog la nivel înalt UE-Republica Moldova în domeniul politic și de securitate a avut loc la Bruxelles la 23 și 24 martie, după lansarea sa la Chișinău la 18 martie 2022.

25/03/2023
|
0 Comments
|

Dialogul la nivel înalt a reconfirmat angajamentul și interesul reciproc al părților de a consolida și intensifica cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate, în conformitate cu o nouă etapă strategică a relațiilor UE-Republica Moldova, ca urmare a deciziei Consiliului European din iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova statutul de candidat la UE.

Secretarul general adjunct Enrique Mora a declarat: “Schimbul nostru de opinii privind provocările de securitate cu care se confruntă Moldova nu putea fi mai oportun, având în vedere încercările persistente ale Rusiei și ale reprezentanților săi de a destabiliza țara. UE continuă să fie solidară cu Moldova și va continua să o sprijine în procesul de reformă, precum și prin consolidarea capacității sale de rezistență pe mai multe dimensiuni. UE este angajată în intensificarea parteneriatului său cu Moldova în domeniul apărării și securității, având în vedere noua etapă strategică a relațiilor noastre de când Moldova a devenit anul trecut țară candidată la UE. În contextual actual dificil pentru securitatea Republicii Moldova și a Europei în general, ne menținem angajamentul de a consolida capacitățile guvernului moldovean și de a lucra împreună pentru a aborda subiecte de interes comun”.

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat: “Cooperarea noastră în domeniul securității și apărării cu UE avansează cu adevărat la un nou nivel strategic. Sprijinul UE pentru Republica Moldova este deja oferit prin intermediul mai multor instrumente și vizează consolidarea stabilității și a rezilienței în fața provocărilor-cheie. De asemenea, Moldova este dispusă să contribuie mai mult la misiunile PSAC ale UE. În lunile următoare, vom intensifica cooperarea în ceea ce privește combaterea amenințărilor hibride, dezinformarea, consolidarea securității cibernetice, gestionarea crizelor. Toate acestea reprezintă o parte foarte importantă a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE.”

Participanții au avut un schimb de opinii cuprinzător cu privire la consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei atât pentru Moldova, cât și pentru regiune.  UE a salutat poziția fermă adoptată de Moldova în condamnarea agresiunii Rusiei. De asemenea, UE a remarcat sprijinul acordat de Moldova în contextul inițiativei “Culoarele de solidaritate ale UE”.  Participanții au luat act de faptul că Moldova a inițiat, de asemenea, procesul de creștere treptată a alinierii sale la sancțiunile UE.

Participanții au discutat despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova ca urmare a acțiunilor hibride ale Rusiei, inclusiv folosirea energiei ca armă și protestele organizate. UE și-a exprimat deplina solidaritate și aprecierea deosebită pentru capacitatea de rezistență a Republicii Moldova în fața tuturor presiunilor.

Cooperarea în domeniul securității a fost un subiect central al discuțiilor. UE și-a exprimat aprecierea pentru participarea continuă a Republicii Moldova la Misiunea UE de instruire în Mali și a salutat interesul acesteia de a contribui la EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina și la Misiunea UE de instruire în Somalia. S-a discutat, de asemenea, despre continuarea sprijinului UE prin intermediul Instrumentului european pentru pace. Partea moldoveană și-a exprimat aprecierea pentru asistența și schimbul de expertiză din partea UE în domeniul securității cibernetice, al amenințărilor hibride și al combaterii dezinformării.

De asemenea, participanții au discutat despre stadiul actual al procesului de reglementare a conflictului transnistrean.  UE a reiterat sprijinul său de neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană. Părțile și-au reafirmat angajamentul față de o soluționare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean în cadrul formatului 5+2.

Reuniunea a fost co-prezidată de Secretarul General Adjunct pentru Afaceri Politice/Directorul Politic al Serviciului European de Acțiune Externă, domnul Enrique Mora, și de Vicepremierul și Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, domnul Nicu Popescu.

SURSA: The European External Action Service (EEAS)