Să trăim ca-n Europa!

Cehia va oferi 200 mii de euro pentru implementarea Eurocodurilor și sporirea calității în construcții

Cehia va oferi 200 mii de euro pentru implementarea Eurocodurilor și sporirea calității în construcții

26/01/2017
|
0 Comments
|

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția Cehă de Dezvoltare au lansat astăzi, proiectul „Implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și sporirea accesului la standarde”, ce urmează a fi realizat în comun pe parcursul anilor 2017-2018. Obiectul proiectului este de a susține țara noastră în utilizarea Eurocodurilor pentru lucrări de construcții și produse structurale de construcții, cu relevanță în spațiul economic european.

„Republica Cehă va oferi 200 mii de euro pentru implementarea eurocodurilor și sporirea calității în construcții. Avem deja o experiență frumoasă de cooperare în cadrul unor proiecte regionale și ne bucurăm că beneficiem de suportul Guvernului Cehiei și în acest proiect de fortificare a capacităților instituțiilor din țară, implicate în procesul de proiectare, producere a materialelor de construcție, inginerie. Implementarea reglementărilor tehnice ale UE și a Eurocodurilor în Republica Moldova va contribui la o transformare esențială a sistemului național de documente normative în construcții. Această transformare se referă atât la cadrul legal și instituțional, cât și la conceptele și principiile de normare tehnică și standardizare în construcții”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul ceremoniei de lansare a proiectului.

De asemenea, ministrul a menționat că la recomandarea Comisiei Europene cu privire la implementarea și utilizarea Eurocodurilor pentru lucrări de construcții și produse structurale de construcții, inclusiv în conformitate cu prevederile Legii nr. 721/1996 privind calitatea în construcții, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a solicitat o asistență tehnică de la Uniunea Europeană și partenerii de dezvoltare, iar în luna iunie a anului trecut Agenția Cehă de dezvoltare a acceptat parteneriatul și oferirea suportului financiar în promovarea Eurocodurilor.

La rândul său, E.S. Zdeněk KREJČÍ a precizat că scopul proiectului este de a susține Republica Moldova în implementarea standardelor europene în proiectarea structurilor de construcții.

„Utilizarea standardelor europene în construcții va simplifica și facilita atragerea investitorilor străini pe piața Republicii Moldova, precum și va ajuta companiile de construcții din țara dumneavoastră să participe la proiecte UE”, a menționat Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău, Zdeněk KREJČÍ.

Potrivit lui Gheorghe Croitoru, șef al Direcției reglementări tehnico-economice, implementarea Eurocodurilor va asigura creșterea mobilității proiectanților și constructorilor, va elimina barierele tehnice și comerciale din industria construcțiilor, precum și va spori calitatea și siguranța construcțiilor.

„Adaptarea pe teritoriul Republicii Moldova a Eurocodurilor și armonizarea reglementărilor tehnice în domeniul construcțiilor va da posibilitatea societăților de construcții din țara noastră să participe la lucrări de construcții și în alte țări, nu numai cu forța de muncă, ci și cu contracte de antrepriză. De asemenea, societățile de construcții moldovenești vor putea participa la licitațiile internaționale desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova, care au la bază normele și standardele europene. În același timp, aplicarea prevederilor eurocodurilor va permite micșorarea prețului pentru apartamentele în blocurile locative”, a menționat șeful

Direcției reglementări tehnico-economice, Gheorghe Croitoru, în cadrul evenimentului.
Țările din spațiul european, utilizează în prezent 58 de Eurocoduri în zece domenii. În țara noastră acestea au fost aprobate ca naționale, în perioada anilor, 2010-2012, urmează a fi elaborate anexele naționale ce conțin parametrii naționali determinați și reflectă condițiile specifice din R. Moldova.

Sursa: agora.md