Să trăim ca-n Europa!

CEC a validat rezultatele alegerilor prezidențiale din R. Moldova

CEC a validat rezultatele alegerilor prezidențiale din R. Moldova

20/11/2020
|
0 Comments
|

Comisia Electorală Centrală a validat rezultatul turului doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova care s-a desfășurat la data de 15 noiembrie curent.

La fel, duminică, membrii CEC urmează să se întrunească pentru a aproba raportul final care va fi transmis Curții Constituționale pentru validarea scrutinului prezidențial și mandatul președintei Maia Sandu.

„Comisia Electorală Centrală hotărăște: 1. Se aprobă procesul verbal privind totalizarea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie. 2. Se declară ales concurentul electoral Maia Sandu din partea PAS care a obținut cel mai mare număr de voturi în al doilea scrutin cu 943.006 voturi”, a declarat președintele CEC, Dorin Cimil.

Vezi și: Sandu ar putea deveni oficial șefă a statului cu o zi înainte de trecerea dintre ani. Care sunt procedurile juridice după ce poporul a ales președintele

Ulterior, în termen de trei zile de la data semnării procesului verbal, CEC trebuie să prezinte Curţii Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial.

Mingea ajunge, astfel, pe terenul Curții Constituţională, care confirmă sau nu rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. În termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Reamintim că după procesarea tuturor rezultatelor alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a acumulat 57,72% din voturi, în timp ce Igor Dodon – 42.28%.

 

SURSA: agora.md