Să trăim ca-n Europa!

Cea de-a 35-a Reuniune a Consiliului Consultativ - Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM)

Cea de-a 35-a Reuniune a Consiliului Consultativ – Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM)

28/01/2021
|
0 Comments
|

Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina a organizat cea de-a 35-a Reuniune a Consiliului Consultativ în format de videoconferință. La ședință au participat reprezentanți ai Ministerelor Afacerilor Externe, agențiilor de frontieră, vamale și de aplicare a legii din Republica Moldova și Ucraina, Delegațiilor Uniunii Europene în Republica Moldova și Ucraina, Organizației Internaționale pentru Migrație, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Șeful EUBAM, dl Slawomir Pichor, a informat participanții despre activitățile realizate de către Misiune în comun cu serviciile sale partenere în circumstanțele evoluției pandemiei de coronavirus, din luna septembrie 2020, de la ultima Reuniune a Consiliului, precum și despre activitățile planificate până la 30 noiembrie 2021.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, a prezidat întrunirea, în cadrul căreia participanții au oferit opinii valoroase cu privire la contribuția viitoare a Misiunii atât la un dialog incluziv între Chișinău și Tiraspol, cât și la sprijinirea extinderii controlului comun de-a lungul frontierei de stat moldo-ucrainene și prevenirea, depistarea și investigarea infracțiunile transfrontaliere.

În acest context, Ambasadorul UE Peter Michalko a menționat: „Misiunea UE de Asistență la Frontieră este în continuare un jucător-cheie în ceea ce privește aproprierea mai strânsă a autorităților de gestionare a frontierelor din Republica Moldova și Ucraina. Acest lucru este obținut prin eforturile comune de luptă împotriva contrabandei de țigarete sau prin extinderea conceptului de control comun de-a lungul frontierei moldo-ucrainene, astfel încât cetățenii ambelor țări să se poată deplasa mai ușor dintr-o țară în alta. Pandemia de COVID-19 continuă să pună în pericol sănătatea și siguranța oamenilor, iar EUBAM stă ferm alături de agențiile de frontieră și serviciile vamale în misiunea lor de a asigura o mai bună prestare de servicii pentru cetățeni. În legătură cu realizarea în continuare a controlului comun, aș dori să reiterez faptul că sperăm să avem parte și în continuare de progrese în acest domeniu în următoarele săptămâni și luni în puncte de trecere a frontierei precum Kuciurhan-Pervomaisc”.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Ucraina, Ambasadorul Matti Maasikas, a încurajat cooperarea transfrontalieră strânsă pentru o gestionare bună și transparentă a frontierelor în această perioadă plină de provocări și a recunoscut importanța pe care EUBAM o are în acest sens. „UE a finalizat reconstrucția a două puncte de trecere a frontierei între Ucraina și Republica Moldova și a făcut investiții considerabile. Încurajez partea ucraineană să implementeze lucrările de renovare convenite și să furnizeze infrastructura pentru a lansa rapid operațiunile comune la frontieră, în beneficiul cetățenilor și al comerțului.”

Domnul Gheorghe Leucă, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a salutat rezultatele activității EUBAM înregistrate în ultimii 15 ani. „Ne bucurăm să remarcăm că atât Guvernul Republicii Moldova, cât și Guvernul Ucrainei au adoptat decizia de prelungire a Mandatului EUBAM recunoscând valoarea adăugată a Misiunii prin promovarea și consolidarea cooperării regionale în domeniul securității și gestionării frontierelor. Suntem recunoscători pentru asistența tehnică și sprijinul financiar substanțial oferit de către Misiune și reiterăm disponibilitatea noastră de a continua cooperarea cu EUBAM în contextul implementării eficiente a managementului integrat la frontiere, a operațiunilor comune, a consolidării capacității instituționale, a formării personalului și a altor obiective stabilite.”

Domnul Serhii Saienko, Director general adjunct al Direcției pentru Uniunea Europeană și NATO al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, a declarat: „Ucraina și Moldova au ocazia de a intra într-o nouă etapă a relațiilor și în eforturile lor de integrare în UE. După cum au reiterat liderii Ucrainei și Moldovei în timpul întâlnirii lor de la Kiev din 12 ianuarie, ambele țări vor contribui la securitatea regională prin consolidarea cooperării la frontiera dintre Ucraina și Moldova. Lupta împotriva contrabandei și traficului de tutun, droguri și arme, prevenirea corupției și combaterea migrației ilegale rămân priorități cheie, cu sprijinul EUBAM.”

Șeful EUBAM, dl Slawomir Pichor, a declarat: „În ultimii 15 ani, EUBAM a sprijinit autoritățile din Republica Moldova și Ucraina în procesul continuu de asigurare a unui management modern și eficient la frontiere, în special pe segmentul transnistrean al frontierei de stat comune. În această privință, aș dori, de asemenea, să-mi exprim aprecierea față de partenerii noștri din Republica Moldova și Ucraina pentru eforturile și angajamentul lor constant încă de la înființarea Misiunii. În mod similar, în lumina celei mai recente prelungiri a mandatului EUBAM, aș dori să le mulțumesc pentru încrederea acordată EUBAM și pentru că au făcut din această Misiune UE de asistență la frontieră un partener de încredere în regiune.”

Următoarea ședință a Consiliului consultativ va avea loc în iunie 2021.

 

SURSA: eubam.org