Să trăim ca-n Europa!

Ce au decis liderii UE la videoconferința extraordinară privind coronavirus: Comisia Europeană va lansa un fond de 25 de miliarde de euro pentru gestionarea unei crize economice

Ce au decis liderii UE la videoconferința extraordinară privind coronavirus: Comisia Europeană va lansa un fond de 25 de miliarde de euro pentru gestionarea unei crize economice

11/03/2020
|
0 Comments
|

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unei relaxări a normelor europene în politica fiscală și a unei coordonări strânse cu Comisia Europeană în contextul riscului de răspândire a coronavirusului în Europa și a unei crize economice, a anunțat Charles Michel, președintele Consiliului European, în urma unei videoconferințe extraordinare între cei 27 de lideri europeni. În același timp, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că executivul european va crea un fond european de 25 de miliarde de euro pentru a gestiona criza economică provocată de epidemia de coronavirus.

Potrivit lui Michel, liderii au decis ca miniștrii sănătății și de interne din țările UE se vor consulta zilnic pentru a genera ”o coordonare propice și o abordare europeană”.

Șeful Consiliului European a precizat că liderii europeni au identificat patru priorități, între care limitarea răspândirii virusului, furnizarea de echipamente medicale, promovarea cercetării și abordarea consecințelor socio-economice.

”Uniunea și statele sale membre, suntem pregătiți să folosim toate instrumentele care sunt necesare. În special, vom aborda orice impact asupra lichidității, asupra sprijinului acordat IMM-urilor și sectoarelor afectate specifice și angajaților acestora. Va fi necesară aplicarea flexibilă a normelor UE, în special în ceea ce privește ajutorul de stat și Pactul de stabilitate și creștere. Comisia Europeană va urmări îndeaproape evoluțiile economice din Uniune și va lua toate inițiativele necesare. (…) Consiliul European va reveni asupra acestei chestiuni în timpul summitului din 26 – 27 martie pentru a lua orice alte decizii necesare”, a spus Charles Michel.

De cealaltă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că fondul de investiții pe care îl propune va trebui finanțat cu 7,5 miliarde de euro și va ajuta sectoarele vulnerabile ale economiei.

”Acest instrument va ajunge rapid la 25 de miliarde de euro. Pentru a realiza acest lucru, voi propune Consiliului și Parlamentului săptămâna aceasta să alocăm lichidități de 7,5 miliarde de euro pentru investiții”, a precizat von der Leyen.

Liderii statelor membre au avut marți o videoconferință extraordinară privind tema gestionării răspândirii COVID-19, în contextul în care sunt înregistrate cazuri în toate statele membre ale Uniunii Europene, cel mai afectat fiind Italia, singura țară din UE aflată în carantină.
Sursa: caleaeuropeana.ro