Să trăim ca-n Europa!

CE a aprobat finanțarea a patru proiecte de infrastructură în care e vizată Moldova

CE a aprobat finanțarea a patru proiecte de infrastructură în care e vizată Moldova

08/05/2017
|
0 Comments
|

Comisia Europeană (CE) a aprobat finanțarea a patru proiecte de infrastructură incluse în Programul Operațional România – Republica Moldova 2014 – 2020. În următoarea perioadă, liderii de proiect și partenerii acestora vor pregăti cererile şi alte documentele tehnice necesare pentru obținerea finanțării. Până la sfârșitul anului curent, pachetul de acte urmează să fie transmise CE spre aprobare, urmând ca implementarea proiectelor să fie inițiată în prima parte a anului 2018, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene din Romania, proiectul care se referă la îmbunătățirea infrastructurii de comunicații are un buget de 7,8 milioane de euro. Liderul beneficiar este Ministerul Afacerilor Interne din Moldova, în timp ce Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Interne din România sunt parteneri.

Pentru cooperarea regională în prevenirea şi combaterea criminalității transfrontaliere România-Moldova urmează să fie alocată suma de 10 milioane de euro. Beneficiar principal al proiectului este Inspectoratul General al Poliției Române, iar parteneri vor fi Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din România, Inspectoratul General al Poliției şi Departamentul Poliției de Frontieră din Moldova.

Pentru zona de cooperare transfrontalieră România-Moldova, care prevede îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), a nivelului de pregătire profesională şi menţinerea capacităţii de intervenție a personalului în situații de urgență, la fel se vor aloca 10 milioane de euro. Liderul beneficiar al proiectului este Inspectoratul General pentru Situațiile de Urgență din România, iar parteneri vor fi Inspectoratul General al Aviației, Inspectoratul pentru Situațiile de Urgență Iași, Ministerul Sănătății din România, Serviciul pentru Protecție Civilă și Situații de Urgență şi Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

Proiectul privind reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România – Moldova, în special a birourilor vamale Albiţa – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești, de asemenea prevede o finanțare de 10 milioane de euro. Responsabil de implementarea lui va fi Agenția Națională de Administrare Fiscală România, care îi va avea în calitate de parteneri pe Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași şi Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați.

Sursa: ipn.md