Să trăim ca-n Europa!

Cazanciuc:Aderarea României la Schengen ar putea fi pusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie

Cazanciuc:Aderarea României la Schengen ar putea fi pusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie

29/09/2015
|
0 Comments
|

Aderarea României la Schengen ar putea fi pusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie, a declarat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, subliniind că nu se poate discuta de condiționări, dar se poate discuta despre ce înseamnă acest spațiu.

”În mod formal, ea ar trebui pusă pe masa discuțiilor la Consiliul JAI, comun, miniștri de Interne și Justitie, din prima parte a lunii octombrie. (…) Pe 8-9 octombrie ar putea fi pusă pe agendă o asemenea chestiune”, a afirmat, duminică seara, la Digi 24, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

”Cu siguranță, va fi nevoie de dialog la nivelul Comisiei Europene și la nivelul statelor membre, pentru că, dacă reușim să facem o chestiune formală, cu siguranță nu ne ajută. Partenerii europeni trebuie să aibă încredere în noi, noi trebuie să avem încredere în partenerii europeni. Credem că am făcut progrese importante în foarte multe domenii și este normal ca România să solicite sprijin din partea tuturor pentru accedere în spatiul Schengen, în această formulă de compromis în două etape”, a mai spus Cazanciuc.

Rugat să comenteze informațiile potrivit cărora România ar fi condiționat primirea mai multor refugiați de aderarea la Schengen, Cazanciuc a afirmat că “nu putem să discutăm de condiționări, dar putem avea un dialog pe ce înseamnă spațiul Schengen”.

Bulgaria vrea acces deplin la baza de date a Schengen

Vicepremierul bulgar, Meglena Kuneva, a solicitat ca Bulgaria să primească acces deplin la baza de date a Schengen, dat fiind că ţara sa este la frontiera externă a UE, relatează Novinite.

“Bulgaria, chiar dacă nu este în Schengen, acordă importanţă liberei circulaţii, securităţii şi frontierelor comune”, a precizat Kuneva, adăugând că ţara sa nu va renunţa la solicitarea de a deveni membră a acestui spaţiu.

“Acum, mai mult ca niciodată, în această situaţie de criză, Schengen este o condiţie prealabilă pentru securitatea Bulgariei şi a Europei (…) Când vine vorba de protejarea graniţelor externe şi de responsabilitate comună în problema refugiaţilor, se poate avea încredere în Bulgaria”, a spus Kuneva, adăugând că Bulgaria va avea de câştigat din aderarea la Schengen, dar şi acest spaţiu are de câştigat din aderarea Bulgariei.

Totodată, premierul bulgar, Boiko Borisov, a spus că UE ar trebui să ţină cont de dorinţa Sofiei de a proteja spaţiul Schengen.

“Uniunea Europeană ar trebui să ţină cont de dorinţa noastră de a proteja spaţiul Schengen, deşi nu suntem membri”, a declarat, săptămâna trecută, premierul bulgar, Boiko Borisov, la o conferinţă despre provocările aduse de criza refugiaţilor.

SURSA: euroactiv.ro