Să trăim ca-n Europa!

Candu despre Rogozin: Vom răspunde de fiecare dată celor ce ofensează cetățenii Moldovei

Candu despre Rogozin: Vom răspunde de fiecare dată celor ce ofensează cetățenii Moldovei

03/08/2017
|
0 Comments
|

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că guvernarea actuală nu va accepta niciodată acțiuni sau declarații care prejudiciază imaginea țării și ofensează cetățenii Republicii Moldova. „Vom răspunde de fiecare dată, iar răspunsul pentru Rogozin este că a devenit persoană non-grata pe teritoriul Republicii Moldova. El nu mai poate intra și nu poate tranzita Republica Moldova”, a declarat șeful legislativului în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Andrian Candu a menționat că autoritățile de la Chișinău au anunțat oficial autoritățile din Federația Rusă ca așa-zisele acțiuni din stânga Nistrului nu sunt autorizate, iar toate persoanele care se vor deplasa pentru pretinsa sărbătoare, fie ca jurnaliști, artiști sau oficiali, vor fi întoarse acasă. „Nu avem ce aniversa sau celebra. Noi comemorăm conflictul din 92 și oamenii care s-au sacrificat pentru independența țării”, a declarat Andrian Candu.

Șeful legislativului a spus că Igor Dodon știa despre aceste probleme, iar Dmitri Rogozin știa despre atitudinea Chișinăului și că nu i se va permite survolul spațiului aerian comunitar. Potrivit lui, faptul că a urcat într-un avion de cursă punând în pericol viața pasagerilor este o provocare: ”Apoi a provocat din nou, când a numit combatanții – fasciști, iar negocierile cu autoritățile statului – țigăneală.

Andrian Candu a mai spus că moldovenii au demnitate și au luptat pentru independență, suveranitate și integritate teritorială. Potrivit lui, nu se cere altceva decât un comportament corect, respect și dezvoltarea relațiilor prin această abordare.

Guvernul a aprobat miercuri, 2 august, o decizie privind aplicarea unor măsuri restrictive prin care vicepremierul Federație Ruse Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit ministrului de externe și integrării europene Andrei Galbur, Rogozin a făcut mai multe declarații publice care poartă caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și poporului său. Galbur s-a referit la interviul acordat de Dmitri Rogozin postului de televiziune „Rossia 24”, în care acesta și-a permis să facă aprecierii defăimătoare la adresa Republicii Moldova și a cetățenilor țării. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților Republicii Moldova.

Sursa: ipn.md