Să trăim ca-n Europa!

Bundestagul aprobă participarea Germaniei la lupta împotriva ISIS

Bundestagul aprobă participarea Germaniei la lupta împotriva ISIS

05/12/2015
|
0 Comments
|

Parlamentarii germani au aprobat, vineri, participarea Bundeswehr-ului la lupta împotriva ISIS. În jur de 1.200 de militari germani, o fregată şi avioane Tornado se vor alătura coaliţiei internaţionale.

445 de parlamentari au votat “pentru”, 146 “împotrivă” şi şapte s-au abţinut.

Berlinul va participa cu şase avioane de recunoaştere Tornado, cu aeronave de alimentare, 1.200 de militari, precum şi cu fregata Augsburg care va proteja portavionul francez Charles de Gaulle.
Germania nu se va alătura însă raidurilor aeriene desfăşurate de SUA, Franţa, Marea Britanie, şi Rusia.

Primul care “intră în luptă” este avionul de realimentare care ajunge în Turcia săptămâna viitoare, a anunţat Bundeswehr.
În următoarele săptămâni, primele două avioane Tornado vor fi transferate la baza aeriană Incirlik din Turcia, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării, citate de Spiegel Online.
Zborurile de recunoaştere ale avioanelor Tornado vor începe în ianuarie 2016.
Avioanele de recunoaştere, aeronava de tip A310 pentru realimentare şi 450 de militari vor fi staţionaţi, cel mai probabil, în Turcia.
Fregata “Augsburg”, cu 250 de persoane la bord, va fi staţionată în Marea Mediterană în scopul protejării portavionului Charles des Gaulle care participă la misiunea franceză în Siria.
Deşi Germania nu va participa la bombardamente, ministrul Apărării, Ursula von der Leyen (CDU), a declarat că este “o misiune periculoasă”. Participarea Germaniei trebuie să trimită “un semnal oamenilor din Siria”, a mai spus oficialul.

Costul participării germane a fost estimat de Guvern la 134 milioane de euro pentru un an, sumă semnificativ mai mică decât cea pentru misiunea din Afganistan – circa un miliard de euro. Potrivit unui studiu, suma va fi însă mai mare cu 47 de miliarde de euro faţă de estimarea de acum.

Misiunea va dura până pe 31 decembrie 2016. Dacă Guvernul german va dori prelungirea ei, va trebui să se adreseze din nou Bundestagului.
Votul din Bundestag vine la două zile după ce Parlamentul britanic a aprobat participarea Marii Britanii la raidurile aeriene împotriva ISIS din Siria. Avioanele britanice au lansat deja primele bombardamente asupra poziţiilor organizaţiei jihadiste. (Detalii, aici şi aici)

Campania împotriva ISIS este cea mai importantă operaţiune militară la care participă Bundeswehr după cel de-al doilea Război Mondial.

Sursa> euroactiv.ro