Să trăim ca-n Europa!

Bundestagul a aprobat al treilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia

Bundestagul a aprobat al treilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia

19/08/2015
|
0 Comments
|

Parlamentul german a aprobat, miercuri, cu o majoritate covârşitoare al treilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, după ce ministrul de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a cerut ca Atenei să i se dea şansa unui nou început, relatează Reuters.
Planul de salvare, în valoare de 86 miliarde de euro, a fost aprobat cu 454 de voturi ”pentru”, 113 ”împotrivă” şi 8 abţineri.
Înainte de vot, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, i-a îndemnat pe parlamentari să susţină al treilea plan de salvare a Greciei din ultimii cinci ani.
”Desigur, după experienţa ultimilor ani şi a ultimelor luni nu există nicio garanţie că va funcţiona şi este normal să existe îndoieli. Dar, ţinând cont de faptul că Parlamentul grec a adoptat deja o mare parte din măsuri ar fi o iresponsabilitate să nu folosim şansa unui nou început pentru Grecia”, a declarat el.
Parlamentul de la Atena a adoptat, pe 14 august, cel de-al treilea plan de ajutor financiar internațional. Tot pe 14 august planul a primit şi acordul miniştrilor de Finanţe din zona euro, reuniţi la Bruxelles.
Noul plan prevede acordarea unor credite în valoare de 86 de miliarde de euro, în următorii trei ani. În schimbul împrumuturilor oferite de Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate şi Fondul Monetar Internaţional), Grecia va adopta o serie de reforme macroeconomice, în sensul creşterii taxelor şi reducerii deficitului bugetar.
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară în ultimii cinci ani, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).
Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Sursa: euroactiv.ro