Să trăim ca-n Europa!

Bulgaria ar putea rata data țintă de intrare în zona euro, sugerează premierul acestei țări: 1 ianuarie 2025 nu este o dată ”sacră”. Important este că avem o direcție și că lucrăm la ea

Bulgaria ar putea rata data țintă de intrare în zona euro, sugerează premierul acestei țări: 1 ianuarie 2025 nu este o dată ”sacră”. Important este că avem o direcție și că lucrăm la ea

21/01/2024
|
0 Comments
|

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a declarat sâmbătă că țara sa ar putea rata ținta de aderare la zona euro de 1 ianuarie 2025, informează Politico Europe.

Data țintă pentru adoptarea monedei unice europene ”nu este sacră”, a subliniat Denkov în timpul unei intervenții la postul radio bulgar Darik Radio.

”Ce este sacru nu este data, ci faptul de a avea o direcție clară și lucrăm la ea. Acest lucru este bun pentru afaceri, bun pentru cetățeni, bun pentru bunăstare și bun pentru controlul instituțiilor financiare”, a spus Denkov.

Premierul a punctat, de asemenea, că actuala coaliție de guvernare face tot ce îi stă în putință pentru a accelera procesul de aderare la euro.

Anul trecut, Bulgaria a renunțat la data limită pentru adoptarea monedei euro, ianuarie 2024, deoarece rata inflației a împiedicat-o să îndeplinească standardele necesare și nu a pus încă în aplicare anumite modificări legislative.

Data este aceea în care sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate că 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, în  luna februarie a anului trecut.

Unul dintre criteriile stipulate în Tratatul de la Maastricht, ratificat de toate țările membre UE în 1993,  face trimitere la stabilirea prețurilor după cum urmează: rata medie a inflaţiei (calculată prin indicele armonizat al preţurilor de consum) pe ultimele 12 luni nu trebuie să o depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea a celor mai performante state membre în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor, conform Agerpres.

Euro, lansat la 1 ianuarie 1999, reprezintă moneda oficială în 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în insulele, departamentele și teritoriile de peste mări care fac parte din anumite țări ale zonei euro sau care sunt asociate acestora, cel mai  tânăr stat membru UE care a adoptat moneda unică europeană fiind Croația.

Sursa:caleaeuropeana.ro