Să trăim ca-n Europa!

Bruxelles: Înțelegere pe Grecia, după 21 ore de negocieri

Bruxelles: Înțelegere pe Grecia, după 21 ore de negocieri

13/07/2015
|
0 Comments
|

Grecia si creditorii internationali au ajuns, in sfarsit, la un acord in privinta conditiilor programului de asistenta financiara pentru Atena, dupa negocieri maraton care au durat mai bine de 17 ore, acesta fiind de altfel si cel mai lung summit din istoria zonei euro.

Un document dezbatut intens inca de duminica la pranz de liderii zonei euro si reprezentantii Atenei continea masuri mai dure de austeritate decat cele propuse de premierul elen Alexis Tsipras. Ministrii de Finante din zona euro au propus duminica transferarea unor active elene in valoare de pana la 50 miliarde de euro intr-un fond independent extern. De asemenea, eurogrupul dorea implicarea FMI in orice program pentru Grecia, in timp ce autoritatile de la Atena s-au opus. La finalul negocierilor, liderii UE nu au facut precizari concrete despre planul de austeritate, astfel ca nu se stie nimic oficial despre masurile exacte care sunt impuse Greciei.

Se stie, însă că va fi stabilit un fond care va utiliza active ale statului; 25 miliarde euro vor fi necesare pentru re-capitalizarea băncilor; parlamentul elen și unele parlamente naționale din zona euro trebuie să-și dea acordul.
Declarații ale Președintelui Consiliului European, Donald Tusk:
Am ajuns la o înțelegere după 17 ore de negocieri în Euro-summit, unii o numesc „agreekment”
Liderii au convenit să continue suportul pentru Grecia, în cadrul mecanismului european de stabilitate financiară (ESM). Pentru aceasta, sunt mai multe condiții stricte de îndeplinit, câteva parlamente naționale, inclusiv parlamentul Greciei trebuie să ăși dea acordul pentru ca negocierile să înceapă formal.

Sursă: presa din Romania