Să trăim ca-n Europa!

Britanicii se gândesc să introducă permise de muncă pentru europeni

Britanicii se gândesc să introducă permise de muncă pentru europeni

13/09/2016
|
0 Comments
|

Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a declarat că studiază posibilitatea introducerii unui sistem de permise de muncă. În schimb, ea i-a avertizat pe compatrioţi că s-ar putea să aibă nevoie de viză pentru a călători în statele membre UE.

Amber Rudd a explicat că introducerea permisului de muncă reprezintă o măsură prin care se răspunde dorințelor celor care au votat în favoarea Brexitului, şi anume de a impune controale mai stricte la frontiere şi de a limita imigraţia provenită din ţările Uniunii Europene, relatează Reuters.

Cu toate că negocierile oficiale privind ieșirea din UE nu au început încă, Marea Britanie caută modalități de a-i mulțumi pe alegătorii care au votat pentru Brexit deoarece doreau reducerea imigrației și renunțarea la politica frontierelor deschise ale blocului comunitar. În acelaşi timp, Londra încearcă să satisfacă nevoile economiei britanice, dependentă în anumite sectoare de forța de muncă străină.
“Permisele de muncă au cu siguranță valoare”, a declarat Rudd la BBC, adăugând că Ministerul de Interne examinează mai multe modalităţide controlare a migrației, dar momentan nu a fost luată nicio decizie.

În prezent, Marea Britanie are un sistem de vize pentru cetățenii extracomunitari, dar cetățenii din țările UE pot trăi și lucra în Marea Britanie fără a avea nevoie de vize.

“Vom studia pentru a vedea cum putem obține ce este mai bine pentru economie, reducând numărul (migranților), dar protejându-i pe aceia care chiar adaugă valoare economiei”, a mai spus Rudd.

La începutul lunii septembrie, premierul Theresa May a respins un sistem bazat pe puncte – aşa cum au promis susţinătorii Brexit în campanie – unii alegători temându-se că guvernul nu va adopta o poziţie dură pe chestiuni cheie, precum imigraţia.

Ea a explicat însă că votul din 23 iunie a arătat că britanicii doresc controlarea imigraţiei din UE.

Rudd, un aliat al premierului, a sprijinit obiectivul autorităţilor de a reduce migraţia anuală de la 327.000 în prezent la 100.000.

Controlarea migraţiei va fi unul dintre cele mai controversate chestiuni în negocierile dintre Londra şi Bruxelles, în condiţiile în care Marea Britanie vrea să reducă migraţia din UE, fără a pierde însă accesul la piaţa unică, lucru respins ferm de liderii europeni.

Pe de altă parte, comentând o informaţie publicată de The Guardian, Amber Rudd nu a exclus posibilitatea ca britanicii să fie nevoiţi să plătească pentru a obţine o viză de călătorie în UE.

“Nu cred că este de dorit, dar nu excludem acest lucru, deoarece vrem să avem mână liberă pentru a negocia cât mai bine”, a avertizat ea.

The Guardian a scris sâmbătă că britanicii ar putea fi nevoiţi să deţină un paşaport electronic valabil pentru a putea călători în UE, după modelul american al Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).

Sursa: euroactiv.ro