Să trăim ca-n Europa!

Bloomberg: Comisia Europeană dezaprobă decizia României de a interzice exporturile de produse agricole: Măsurile par să fie disproporţionate

Bloomberg: Comisia Europeană dezaprobă decizia României de a interzice exporturile de produse agricole: Măsurile par să fie disproporţionate

13/04/2020
|
0 Comments
|

Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile de produse agricole, completând că va analiza impactul pe care această interdicție îl va avea asupra schimburilor comerciale în interiorul pieței unice, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat publicat sâmbătă, Comisia Europeană a subliniat că nu există motive de piaţă pentru a limita schimburile comerciale în interiorul sau în afara pieţei unice. Restricţiile care plasează o ”povară excesivă” asupra exportatorilor de produse agricole, vor afecta securitatea alimentară, susţine executivul comunitar.

”Comisia nu dispune de niciun fel de informaţii care să arate că România se confruntă sau se va confrunta în scurt timp cu deficienţe în aprovizionarea de produse agricole destinate consumului uman. Măsurile par să fie disproporţionate”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Comisia Europeană a completat că poartă discuții cu autoritățile române și evaluează impactul interdicției. Menținerea unui lanț funcțional de aprovizionare cu alimente reprezintă o prioritate în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit executivului comunitar.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat joi seara că pe durata stării de urgență se va suspenda temporar exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr.

”Suntem în momentul în care trebuie să luăm măsuri şi pentru securitatea alimentară a românilor. Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, de patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul panificaţiei, tot ceea ce ţine de zona acesta care se referă la reziduuri inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii”, a declarat Vela, la sediul MAI, prezentând conţinutul Ordonanţei Militare nr. 8.

Potrivit articolului 8 al ordonanței, ”achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr. 2 se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului”.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că săptămâna aceasta ar putea fi modificată ordonanța 8, astfel încât să fie permis exportul de produse agricole procesate.

”O să corectăm partea această din ordonanţă (Ordonanţa militară nr.8), putem modifica anexa, dacă efectul nu este cel scontat. Noi am stopat exporturile pentru cereale şi produse agroalimentare pentru a ne asigura că sunt suficiente stocuri pentru populaţie, dar, repet, interdicţia se referă doar la spaţiul extracomunitar. O să vedem care este impactul până luni (n.r. 13 aprilie) şi o să dăm o altă ordonanţă prin care o să scoatem din listă, eventual, punctul 11, care conţine produse procesate. Săptămânal putem corecta câte ceva, în funcţie de evoluţia stocurilor. Vrem să monitorizăm foarte atent, astfel încât tot ce ne trebuie să rămână în ţară”, a explicat Oros.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, citat de Agerpres, România a exportat, în primele zece luni din 2019, cereale în sumă de 2,145 miliarde de euro, cu 16% mai mult comparativ cu perioada similară a anului anterior

Exporturile de grâu şi meslin (amestec de grâu cu secară în proporție de 2:1) au totalizat 1,016 miliarde de euro, reprezentând 47,36% din total exporturi de cereale, iar cele de porumb 955,66 milioane de euro (45,55%% din total).

În ţările din Uniunea Europeană au fost exportate, în perioada menţionată, cereale în sumă de 764,5 milioane euro. Principalele destinaţii au fost Spania (183,4 milioane de euro), Italia (152,9 milioane de euro) şi Olanda (93,8 milioane de euro).

În ceea ce priveşte importurile din ţările UE, acestea au totalizat 305,2 milioane euro şi au provenit în special din Bulgaria (importuri de cereale de 144,7 milioane de euro), Ungaria (102,4 milioane de euro) şi Franţa (29 milioane de euro).
Sursa: caleaeuropeana.ro