Să trăim ca-n Europa!

Belarus: Aleksandr Lukașenko câștigă al cincilea mandat de președinte

Belarus: Aleksandr Lukașenko câștigă al cincilea mandat de președinte

12/10/2015
|
0 Comments
|

Aleksandr Lukașenko, în vârstă de 61 de ani, a câștigat un al cincilea mandat de președinte al Belarusului, în urma alegerilor de duminică, potrivit presei internaționale.

Datele furnizate de Comisia Electorală Centrală arată că Lukașenko a obținut 83,5 la sută din voturi, puțin mai mult decât sprijinul pe care l-a obținut la alegerile din 2010, respectiv 80 de procente.

Realegerea lui Lukașenko, în urmă cu cinci ani, a dus la proteste ample și la arestarea liderilor opoziției, dar sprijinul pentru regimul său de 20 de ani a crescut de când acesta pozează în garant al stabilității în fața crizei economice și a conflictului separatist prorus din Ucraina.

El a fost criticat mult timp de Occident pentru situația drepturilor omului și reprimarea disidenței politice, fiind denumit cândva de Washington „ultimul dictator al Europei”.

Președintele belarus este susținut de Rusia, care furnizează țării cu 9,5 milioane de locuitori energie la prețuri reduse, prețuind Belarusul ca aliat și ca zonă-tampon în fața unor state membre NATO, precum Polonia.

Lukașenko a avut trei contracandidați aproape necunoscuți opiniei publice, dintre care numai unul, Tatiana Korotkevici, și-a făcut campanie electorală.

Sursa: euroactiv.ro