Să trăim ca-n Europa!

BBC: Televiziunile rusești și fetița ucisă în Donețk care nu a existat

BBC: Televiziunile rusești și fetița ucisă în Donețk care nu a existat

08/04/2015
|
Comments off
|

Reporterii BBC au încercat să verifice autenticitatea informației difuzate de cele mai importante mass-media din Federația Rusă, potrivit cărora o fată de zece ani ar fi decedat în urma bombardamentului orașului Donețk de armata Ucraineană, transmite Agora.

Cum a fost prezentată informația de NTV

Potrivit postului rus de televiziune NTV, militarii ucraineni au bombardat sectorul Petrovski din Donețk. Reprezentantul pretinsului minister al apărării din republica populară Donețk, Eduard Basurin, a declarat că în urma bombardamentului a fost ucisă o fetiță de 10 ani. Reportajul a fost difuzat pe 24 martie și preluat de mai multe posturi de televiziune și radio din Rusia.

Locuitorii nu știu nimic despre acest caz

Pentru a confirma sau infirma veridicitatea informației, jurnaliștii BBC au sosit în Donetsk. Aceștia au constatat că niciunul din locuitorii sectorului Petrovski nu cunoaște nici minora, nici familia sa, ba mai mult oamenii nici măcar nu au auzit zgomotul bombardamentului în acea zi. În morga locală și în spitalele din apropiere, trupul fetei de asemenea nu a fost adus, iar singurii care au știut despre victimă au fost doar jurnaliștii canalului rusesc NTV.

Pentru a găsi familia fetei decedate, jurnaliștii au intervievat localnicii: trecători, pensionari și vânzătorii din gherete. „Nu am auzit nimic despre ea, nu am auzit nimic despre bombardament. Doar am văzut la televizor, s-a arătat bombardamentul orașului. Noi lucrăm aici și nu am auzit nimic”, a spus una din vânzătoare.

Unica sursă – comandatul separatiștilor pro-ruși

Sursa la care a făcut referință NTV a fost unul dintre comandanții separatiștilor pro-ruși, Eduard Basurin. „Nu pot să vă ofer detalii. E o tragedie, iar mie nu-mi place să vorbesc despre tragedii. A murit subit, a fost în sectorul Petrovski. Această informație a fost confirmată de Zaharcenko (liderul aşa-numitei „republici populare Donețk”, -n.r.)”, a spus Basurin.

Jurnaliștii ruși recunosc că e un caz inventat

În cele din urmă, reporterii BBC au hotărât să pună întrebarea direct colegilor săi ruși de la NTV: „A existat fata, sau nu?”.

„Nu a existat nicio fată care a murit. Ea nu este, nici nu a fost. Am fost nevoiți să o inventăm”, a recunoscut jurnalistul rus.

Sursa: http://agora.md/stiri/7530/video–bbc-televiziunile-rusesti-si-fetita-ucisa-in-donetk-care-nu-a-existat  (inclusiv video)