Să trăim ca-n Europa!

BBC: Rușii au votat, dar ei știu că Putin dirijează totul, iar parlamentarii sunt doar marionetele Kremlinului

BBC: Rușii au votat, dar ei știu că Putin dirijează totul, iar parlamentarii sunt doar marionetele Kremlinului

19/09/2016
|
0 Comments
|

Atunci când au fost anunțate rezultatele alegerilor parlamentare, era clar că Parlamentul rus rămâne un parlament al lui Putin. „Rusia Unită”, partid creat de Putin în sprijinul său, a câștigat alegerile. Împreuna cu Rusia Unită în Parlament au intrat alte trei partide care îl susțin pe președinte, scrie BBC.

Anterior, la secția de votare numărul 1063 din Moscova, alegătorii au fost atrași cu muzica de cor, iar alegerile parlamentare s-au transformat în festival stradal. Rușii au votat, dar ei știu că toată puterea este la președinte, iar parlamentul a devenit doar o marioneta a Kremlinului.

Totuși, aceste alegeri au fost importante pentru Vladimir Putin. Falsificările masive în alegerile precedente au dus la proteste împotriva lui. De data aceasta el avea nevoie ca alegerile să pară libere și corecte.

Protestele au avut loc totuși – la Kiev. Naționaliștii ucraineni i-au atacat pe cetățenii ruși care au încercat să intre în ambasadă să voteze. Au fost indignați mai ales de faptul că Rusia a organizat alegeri în Crimeea – teritoriul căruia a fost anexat de la Ucraina.

La Moscova, autoritățile au promis cele mai curate alegeri din ultimii ani.

„Aici, la CEC, am putut observa unele dintre urnele de vot la unele secții de votare prin intermediul camerelor web. Autoritățile locale au promis că alegerile vor fi corecte, transparente și echitabile”, spune Steve Rosenberg, corespondent BBC.

„Dar, camerele au demonstrat contrariul. Atenție la femeia care stă pe scaun. În momentul în care ea crede că nimeni nu o observa, ea apucă un teanc de buletine de vot și le aruncă în urnă. Femeia în negru încercă să o acopere în timp ce ea înghesuie buletinele”, relatează reporterul BBC.

În call center-ul organizației Golos pentru monitorizarea alegerilor, telefoanele au sunat neîntrerupt. Oamenii s-au plâns pe tot parcursul zilei de încălcările la care au fost martori.

Roman Udot, co-președintele mișcării „Golos” a declarat că „Nu avem niciun mijloc de a lupta cu asta cerând ajutorul organelor de drept sau instanțelor de judecată. Noi luptăm cu aceste încălcări atrăgând atenția publicului”.

Dar, președintele Putin speră că popularitatea sa și apatia generală (au votat doar 48%) vor duce cu siguranță la faptul că și de această dată rușii acceptă rezultatul votului, conchide Steve Rosenberg, BBC.

Sursa: independent.md