Să trăim ca-n Europa!

Barack Obama și Vladimir Putin: "duelul" la tribuna ONU

Barack Obama și Vladimir Putin: “duelul” la tribuna ONU

29/09/2015
|
0 Comments
|

”Duelul” dintre președinții Barack Obama și Vladimir Putin s-a desfășurat, luni, la tribuna ONU, principalul punct al disputei rămânând viitorul Siriei. Discursurile au prefațat prima întâlnire a celor doi lideri din ultimii doi ani.

Adunarea Generală a ONU a fost cu adevărat un summit al crizei: Națiunile Unite împlinesc 70 de ani, dar în lume situația e mai explozivă ca niciodată, teroarea răspândită de ISIS și conflictul din Siria dominând reuniunea de la New York.

“Sunt prea puține de sărbătorit”, după cum recunoștea și ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, prezent la AG a ONU.

Dincolo de subiectele ”fierbinți”, tribuna ONU a fost scena ”duelului” dintre președintele american, Barack Obama, și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, revenit la Națiunile Unite după 10 ani.

În timp ce Barack Obama își rostea discursul, Vladimir Putin nu a fost prezent în sală, delegația rusă fiind condusă în acest timp de ambasadorul la ONU. O demonstrație de forță a președintelui Putin.

Fiecare discurs a avut un mesaj central, iar cei doi lideri și-au reiterat pozițiile față de președintele sirian, Bashar al-Assad, notează Spiegel online, scoțând în evidență principalele momente ale celor două intervenții.

1. Mesajul central al celor două discursuri

Obama: Președintele american a făcut un mic istoric, de la înființarea ONU până la criza din prezent. Apelul său: mai multă diplomație. S-a dat pe sine ca exemplu, precizând că acordul cu Iranul va face ”lumea mai sigură”, iar deschiderea față de Cuba arată că SUA sunt dispuse să renunțe la confruntare.”Diplomația este grea. Și uneori rezultatele nu sunt satisfăcătoare. Dar trebuie să ne asumăm acest risc”, a spus Barack Obama.

Putin: Discursul lui a arătat că Rusia vrea să revină în centrul comunității internaționale, dar ca o putere egală cu SUA. Ca și Obama, și Putin s-a întors la originile ONU. Pe care le-a găsit în fosta URSS. ”Deciziile cheie” pentru Carta Națiunilor Unite ”au fost luate în țara noastră”, a spus Putin, aluzie la Conferința de la Ialta din 1945. Aceste valori sunt amenințate de existența ”unui singur centru de putere”, o țară ”atât de puternică” încât nu mai ascultă de niciun fel de reguli. Adică SUA. Acum lumea trebuie să se unească din nou, ”ca împotriva naziștilor”, când Moscova era indispensabilă, a fost mesajul care s-a putut descifra din discursul liderului de la Kremlin.

2. Poziția față de Bashar al-Assad

Obama: În mod surprinzător, președintele american s-a exprimat foarte direct. L-a caracterizat pe președintele sirian drept ”un tiran” care aruncă ”bombe cu explozivi multipli asupra copiilor nevinovați”. Sigur că ar mai fi fost de spus niște lucruri, dar – în pofida presiunilor venite din partea Rusiei – discursul a arătat că Barack Obama respinge o soluție pe termen lung cu Assad la putere. “După atâta vărsare de sânge nu putem să revenim pur și simplu la ordinea de dinainte de război”, a avertizat liderul de la Casa Albă, neexcluzând însă o soluție de tranziție care să-l includă și pe „tiran”.

Putin: Și președintele rus a fost determinat. Fără a pronunța numele lui Obama, Putin a precizat că este ”o mare greșeală să refuzi cooperarea cu guvernul sirian și cu armata”. Regimul Assad luptă împotriva amenințării teroriste, a spus Putin, care nu s-a sfiit să se declare un prieten al liderului sirian.

3. Cooperarea dintre cei doi lideri

Obama: Ajutorul militar oferit de Putin Siriei a surprins Administrația americană. Situația l-a obligat practic pe Obama să-l contracareze pe Putin, și nu o dată. Foarte directe au fost și criticile față de anexarea Crimeii. Au fost și pasaje cu mesaje indirecte, precum cel privind puterea unui stat care nu se exercită astăzi prin controlarea frontierelor. Ostil însă n-a fost liderul de la Casa Albă, care nu vrea ”un nou Război Rece”.

Putin: Președintele rus a evitat să facă referiri directe la Obama și la SUA. A fost însă evident că nu a venit la New York pentru a flata Washingtonul. Putin a jucat dur. A criticat indirect acțiunile SUA, inclusiv strategia lui Obama de instruire a ”rebelilor moderați” din Siria. Despre sancțiunile SUA împotriva Rusiei a spus că reprezintă o încălcare a spiritului Națiunilor Unite.

Sursa: euroactiv.ro